Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

18-åring fikk ett og et halvt års fengsel for ran av niåring

Men flere av de barneranstiltalte frifinnes.

 OMFATTENDE SAK:  Politiadvokatene Viola Bjelland og Trine Dyngeland har ført den omfattende saken mot de 19 ungdommene. Etter en ransbølge på Stovner i fjor vår, ble de 19 tiltalt for 25 tilfeller av ran og tyverier. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OMFATTENDE SAK: Politiadvokatene Viola Bjelland og Trine Dyngeland har ført den omfattende saken mot de 19 ungdommene. Etter en ransbølge på Stovner i fjor vår, ble de 19 tiltalt for 25 tilfeller av ran og tyverier. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag falt dommen i den omfattende barneranssaken, hvor 19 ungdommer var tiltalt for 25 ran og grove tyverier på Stover i Oslo i fjor vår.

Flere av de tiltalte ble frifunnet for flere av tiltalepunktene, mens fem av de mest aktive ranerne fikk fengselsstraff.

Fengsel i ett og et halvt år Den mest aktive 18-åringen ble dømt til ett år og seks måneder i fengsel. Han var blant annet med på ranet av en niåring og tiåring i en undergang i Oslo, og var til sammen tiltalt for 17 ran og tyverier.

En tiltalt 19-åring fikk også dom på ett år i fengsel. Han ble blant annet tiltalt for å ha truet til seg mobiltelefoner ved hjelp av knokejern.

Forsvareren til 19-åringen fortalte i går til Dagbladet at hans klient gruet seg til å få dommen.

- Han gruer seg, fordi han vet at det ikke kommer til å gå bra uansett, sa Martin Hay til Dagbladet.

I tillegg må tre andre sone kortere ubetingede fengselsstraffer, mens to får betingede fengelsstraffer.

Mildere enn aktors påstand Retten har imidlertid gitt mildere fengselsdommer enn det aktor ba om , fordi flere av dem er unge og i ettertid har vist forbedring med tanke på skolegang, miljø og arbeidssituasjon.

- For de tiltalte som var 18 år på tidspunktet, har retten funnet det riktig å ilegge fengselsstaff, heter det i dommen.

13 av de 19 tiltalte var selv under 18 år da ranene ble begått, og flere av de mindreårige fikk samfunnsstraff. En tiltalt 15-åring, som var en av de mest aktive mindreårige ranerne, fikk samfunnsstaff på 230 timer, med gjennomføringstid på ett år.
Flere frifinnes Ni av de 19 tiltalte frifinnes for flere av tiltaltepunktene. Fire frifinnes helt.

Dette gjelder blant annet et for ran av flere ungdommer i en skatepark i Oslo i vår, hvor Dagbladet har snakket med ett av ofrene

Retten finner at de som sto utenfor hallen var for langt unna til å bidra i ranene, og derfor ikke kunne ses som å være en del av handlingen. De ble derfor frifunnet, selv om én av dem visste at de andre gikk inn for å rane.

 - VANSKELIG SAK:  Bistandsadvokat Eitya Rehman (t.v.) sier dette har vært en vanskelig sak for de unge ransofrene og deres foreldre. Her med bistandsadvokat Bjørn Aksel Henriksen i samtale med en av de 19 forsvarerne da rettssaken startet i januar. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- VANSKELIG SAK: Bistandsadvokat Eitya Rehman (t.v.) sier dette har vært en vanskelig sak for de unge ransofrene og deres foreldre. Her med bistandsadvokat Bjørn Aksel Henriksen i samtale med en av de 19 forsvarerne da rettssaken startet i januar. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Alle fornærmede som har blitt frastjålet telefoner, blir får 10 000 kroner i erstatning, bortsett fra én av de fornærmede, som får 15 000 kroner i erstatning.

- Noen blir redde for å gå ut De 19 tiltalte skapte sammen en ransbølge på Stovner i Oslo i vår, som spredte frykt blant befolkningen. De yngste av ranerne er bare 15 år gamle, men står tiltalt for alvorlige lovbrudd.

- Jeg har lagt merke til at noen blir redde for å gå ut og omgås ukjente folk. Det har jeg skjønt etter det skjedde så mange ran i høst. Jeg ser alvoret nå. Da [jeg ranet] brydde jeg meg ikke om de som mistet telefonene. Jeg tenkte ikke noe på hva de følte, forklarte en tiltalt 15-åring til retten.

I dommen kommer det fram at flere av de fornærmede har bærer preg av ranene i ettertid. Ett av ransofrene forklarte at han fortsatt krysser veien dersom han blir usikker på de rundt seg, mens en annen sier han helst ikke skulle gått på skole i Groruddalen.  

Det yngste ransofferet var bare ni år gammel da han ble frastjålet telefonen i en undergang.

- Fellesnevneren for disse sakene er at både de fornærmede og deres foreldre er påført redsel og engstelse, sa bistandsadvokat Eitya Rehman til Dagbladet under rettssaken.

RANET NIÅRING:  En 17-åring og en 18-åring sto tiltalt for to tilfeller av ran i undergangen ved Fjellstueveien i Oslo. I begge tilfellene brukte de vold mot barn for å stjele mobiltelefoner, ifølge tiltalen. Ett av ofrene var bare ni år gammel. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
RANET NIÅRING: En 17-åring og en 18-åring sto tiltalt for to tilfeller av ran i undergangen ved Fjellstueveien i Oslo. I begge tilfellene brukte de vold mot barn for å stjele mobiltelefoner, ifølge tiltalen. Ett av ofrene var bare ni år gammel. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart