STRANDET I BANGKOK: Rahaf Mohammed al-Qunun (18). Foto: AP / NTB Scanpix
STRANDET I BANGKOK: Rahaf Mohammed al-Qunun (18). Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

18-åring flyktet fra Saudi-Arabia og hevder hun blir drept om hun sendes hjem

Kvinnen ble stoppet i Bangkok, men har nå forlatt flyplasshotellet sammen med representanter for FN, ifølge thailandske myndigheter.

En 18 år gammel saudiarabisk kvinne sier hun ble fratatt passet og holdt igjen på flyplassen i Bangkok i Thailand. Hun hevder hun blir drept om hun sendes hjem.

Den saudiarabiske ambassaden i Bangkok sier i en uttalelse at de ikke har passet til Rahaf Mohammed al-Qunun, og sier kvinnen ble anholdt på flyplassen for å ikke ha en returbillett, skriver BBC.

18-åringen avviser dette på Twitter og kaller dem for løgnere.

Kvinnen sier til AFP at hun ble stanset av saudiarabiske og kuwaitiske tjenestemenn da hun ankom Suvarnabhumi flyplass i Bangkok lørdag. Hun hevder tjenestemennene tok passet og reisedokumentene hennes med makt. Hun sier at hennes mannlige verge har anmeldt henne for å reise «uten hans tillatelse».

- Vil bli drept

Rahaf var i Kuwait med familien da hun satte seg på et fly til Bangkok fredag. Hun forsøkte å reise videre til Australia, hvor hun hevder hun har søkt asyl, og brukte Thailand som transittland.

Mandag morgen klokka 11 lokal tid skulle hun ta et fly tilbake til Kuwait, men kvinnen er fortsatt i Bangkok. I 11-tiden lokal tid skriver vennene hennes på Twitter at hun har blitt dratt til flyet med tvang. En time senere blir det meldt at kvinnen har barrikadert seg inne på et hotellrom på flyplassen. Ifølge Human Rights Watch nekter kvinnen å komme ut før hun får snakket med FNs høykommissær for flyktninger.

Kvinnen sier hun har valgt å flykte fra familien sin, som hun sier har mishandlet henne både fysisk og psykisk.

FRYKTER FOR LIVET: Rahaf Mohammed al-Qunun tror hun vil bli tatt av dage dersom hun returnerer til Saudi-Arabia. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FRYKTER FOR LIVET: Rahaf Mohammed al-Qunun tror hun vil bli tatt av dage dersom hun returnerer til Saudi-Arabia. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Og jeg er 100 prosent sikker på at de kommer til å drepe meg med en gang jeg slipper ut av fengsel, sier Rahaf til AFP.

Twitter har hun en rekke ganger bedt om at folk på flyplassen i Bangkok å protestere mot å sende henne tilbake til Kuwait.

- Det er mulig jeg vil dø, så jeg ber om frihet, folkens, skriver hun.

Har forlatt flyplasshotellet

I 16-tiden norsk tid har 18-åringen forlatt flyplasshotellet i Bangkok sammen med representanter for FN, ifølge thailandske myndigheter.

Myndighetene opplyste mandag at 18-åringen ville bli midlertidig sluppet inn i landet for å kunne møte FN. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har vært i kontakt med Rahaf Mohammed al-Qunun for å finne ut om hun har krav på beskyttelse som flyktning.

Det ventes at UNHCR vil bruke mellom fem og sju dager på å undersøke al-Qununs sak.

Immigrasjonspolitiet i Thailand har publisert bilder av 18-åringen etter at hun forlot hotellet, og ifølge en melding Rahafs Twitter-konto har hun nå fått tilbake passet sitt.

Det er ikke kjent hvor i Bangkok hun skal oppholde seg.

FORLOT FLYPLASSEN: Rahaf hilste på Surachet Hakparn, sjefen for Thailands immigrasjonsmyndigheter, før hun forlot flyplassen i Bangkok. Foto: AP
FORLOT FLYPLASSEN: Rahaf hilste på Surachet Hakparn, sjefen for Thailands immigrasjonsmyndigheter, før hun forlot flyplassen i Bangkok. Foto: AP Vis mer

Sendt hjem mandag

Surachet Hakparn, sjefen for Thailands immigrasjonsmyndigheter, sa først til AFP at Rahaf vil bli sendt tilbake innen mandag morgen.

Surachet Hakparn mente saken er et «familieproblem» og at hun «ikke har dokumenter, som returbillett, eller penger».

På en pressekonferanse mandag ble det klart at denne beslutningen var endret.

- Thailand er smilets land. Vi vil ikke sende noen i døden, sier Hakparn.

Faren til 18-åringen er på vei til Thailand og ventes å ankomme landet mandag kveld, opplyser Surachate. Thailandske myndigheter vil da se om hun ombestemmer seg og blir med faren tilbake til Midtøsten.

I en tweet skriver Rahaf at faren hennes har ankommet Bangkok og at det gjør henne redd. Hun skriver videre at hun likevel føler seg trygg i FNs hender, og gjentar at hun vil søke asyl.

Saudi-Arabia har fått mye internasjonal kritikk de siste månedene etter at den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept inne på landets konsulat i Istanbul.