18-åring overlevde drapsforsøk

Saba Maqsoods familie forsøkte å drepe henne fordi hun giftet seg av kjærlighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Pakistansk politi opplyser at Saba Maqsoods onkel, tante, fetter og bror stod bak drapsforsøket. Bakgrunnen skal ha vært at de ikke hadde godkjent giftemålet hennes med naboen Muhammad Qaiser fem dager tidligere.

Slektningene skal ha tatt med seg den 18 år gamle kvinnen til Hafizabad med premisset om at familien skulle forsones. I stedet skjøt de Maqsood to ganger før de puttet henne i en sekk og kastet henne i elva.

Den pakistanske 18-åringen Saba Maqsood overlevde familiens drapsforsøk.

- De puttet meg i en sekk, knøt den igjen og kastet den i elva. De trodde jeg var død der jeg var fanget inne i sekken og kastet i vannet. Men jeg var ikke død. Jeg var så bevisst og i live, sier Maqsood til Sky News.

Kom seg i land Etter at familien hadde kastet Maqsood i elva, stakk de fra stedet. Etter noen få minutter i vannet kom 18-åringen til bevissthet igjen, og klarte å kjempe seg til land der to forbipasserende fant henne. De to skuddene hadde ikke drept henne.

- Etter at de tok meg med skjøt de meg. Jeg ble truffet i kinnet av det første skuddet og i hånden av det andre, sier Maqsood fra sykehussenga.

ALVORLIG SKADD: Saba Maqsood ble skutt to ganger, en gang i kinnet og en gang i hånden. Dette bildet ble tatt 5. juni og viser Maqsood i en sykehusseng i Hafizibad. Foto: REUTERS/Yaqoob Shahzad/NTB scanpix
ALVORLIG SKADD: Saba Maqsood ble skutt to ganger, en gang i kinnet og en gang i hånden. Dette bildet ble tatt 5. juni og viser Maqsood i en sykehusseng i Hafizibad. Foto: REUTERS/Yaqoob Shahzad/NTB scanpix Vis mer

Politiet mistenkte æresdrap og oppsøkte farens hjem i byen Gujranwala. Der hadde de mistenkte allerede stukket av. 

Mange konservative pakistanske familier mener det er vanærende for en kvinne å forelske seg og velge sin egen ektemann.

Æresdrap I deler av Pakistan  - et muslimsk land med 180 millioner innbyggere - er kvinner forventet å godta arrangerte brylluper. Hvis de nekter, kan det lede til såkalte æresdrap.

En menneskerettighetsorganisasjon i Pakistan, Human Rights Commission of Pakistan, slapp en rapport i forrige måned hvor det går fram at 869 kvinner ble drept i såkalte æresdrap i 2013.

Farzana Parveen (25) ble 27. mai angrepet og drept av familiemedlemmer fordi hun hadde giftet seg med mannen hun elsket.

Drapet, som fant sted midt på dagen på utsiden av en rettssal i Lahore, fikk massiv medieoppmerksomhet verden rundt, inkludert en fordømmelse fra FN.

Steinet til døde Farzana Parveen (25) og hennes ektemann Mohammad Iqbal (45) ble angrepet av rundt tjue personer i kvinnens familie, deriblant hennes egen far og hennes brødre.

ÆRESDRAP: Faren og brødrene til Farzana Parveen (25) deltok i drapet på den gravide kvinnen utenfor et rettslokale i Lahore i Pakistan 27. mai. Foto: Reuters/NTB Scanpix
ÆRESDRAP: Faren og brødrene til Farzana Parveen (25) deltok i drapet på den gravide kvinnen utenfor et rettslokale i Lahore i Pakistan 27. mai. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Parveen, som var gravid i tredje måned, ble slått ihjel med murstein og batonger foran ei større gruppe skuelystne.

Ifølge en talsmann for politiet, Naseem Butt, hadde 25-åringen giftet seg med Mohammad Iqbal, som hun hadde vært forlovet med i en årrekke - mot familiens vilje, skrev nyhetsbyrået AP.

POLITIBESKYTTELSE: Saba Maqsood får nå politibeskyttelse på sykehuset i Hafizibad der hun ligger, i tilfelle familien skal forsøke å drepe henne igjen. Foto: REUTERS/Yaqoob Shahzad/NTB scanpix
POLITIBESKYTTELSE: Saba Maqsood får nå politibeskyttelse på sykehuset i Hafizibad der hun ligger, i tilfelle familien skal forsøke å drepe henne igjen. Foto: REUTERS/Yaqoob Shahzad/NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer