18-åring pågrepet for kjøp av bombestoff

Hevder han skulle lage fyrverkeri. Politiet i Finland fant bombeutstyr i leiligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Finsk politi har pågrepet en mann som har bestilt konsentrert gjødselstoff fra Polen, som kan brukes i sprengstoff, melder det finske nyhetsbyrået FNB.

Ifølge nyhetsbyrået FNB er det en 18 år gammel mann fra Lahti som er pågrepet.  Den kjente vintersportsbyen ligger halvannen times kjøring nord for hovedstaden Helsingfors. Finsk politi fant utstyr til å lage bomber i leiligheten hans.

Han skal ha bestilt 10 kilo ammoniumnitrat, som ifølge finske medier åpenbart var ment til å lage bomber.

- Fyrverkeri I følge den finske rikskringkastingen yle.fi har mannen forklart at han skulle bruke stoffet fra Polen til å lage fyrverkeri.

Politiet mener det er tilfeldig at bestillingen av gjødsel- og eksplosivstoff fra Polen ble gjort uka etter terrorangrepet i Oslo.

- 18-åringen har forklart at han er opprørt over at kjemikaliene kom til Finland rett som har skjedd i Norge. Han prøvde til og med å avbestille etter det som skjedde der, men da var bestillingen allerede sendt fra Polen, sier politiinspektør Ismo Kopra ifølge yle.
PC'er og mobiler Under ransaking  av hjemmet, har politiet har beslaglagt to datamaskiner og mobiltelefoner.

De kan gi svar på om 18-åringen har vært i  var i kontakt med andre amatører i samme felt.

Samme som Breiviks bombe Ifølge Hufvudstadsbladet bestilte 18-åringen gjødsel- og bombeingrediensene fra Polen tirsdag - tre dager etter den voldsomme eksplosjonen i Oslo.

Han ble pågrepet onsdag.

Ammoniumnitrat
er stoffet som den terrorsiktede Anders Behring Breivik «foredlet» fra de seks tonnene med kunstgjødsel han kjøpte til gården i Åsta i Rendal, der han lagde bomben som tok livet av åtte mennesker i Regjeringskvartalet i Oslo sist fredag.