18-åring siktet for pubdrap

Meldingen om at den 52 år gamle snekkeren fra Danmark ble slått ned og drept på Romsås senter natt til i går, har gått hardt inn på vennekretsen. - En snill og veldig hjelpsom mann, sier en av hans nærmeste vennene, Rune Kråkmo (37).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld meldte den antatte gjerningsmannen - en 18 år gammel chilener - seg for politiet.

Den danske snekkeren har bodd i Norge i nesten 20 år. Han etterlater seg en datter på 15 år og en samboer. Både samboeren og datteren ble sønderknust av dødsbudskapet.

For dem var hele hendelsen uvirkelig.

De samme tankene gjør Rune Kråkmo seg. Han og familien har i mange år hatt jevnlig kontakt med 52-åringen og hans samboer og datter.

- Noe må gjøres

- Han stilte opp for folk hvis noen trengte hjelp. Han var veldig omgjengelig og hyggelig. Jeg opplevde ham aldri som aggressiv, sier Kråkmo.

Rune Kråkmo synes ikke lenger Oslo er en trygg by. Han mener noe må gjøres med den alvorlige volden som preger hovedstaden for tida.

- Da jeg fikk høre om det som hadde skjedd, reagerte jeg med sinne. Det er uforståelig for meg at noe slikt kan skje, sier han.

Meldte seg

Klokka 20 i går meldte den ettersøkte 18 år gamle chileneren seg for kriminalvakta i Oslo politidistrikt sammen med sin forsvarer, advokat Stine Nybø.

18-åringen ble øyeblikkelig plassert på glattcelle i politihuset.

I dag skal han avhøres av etterforskere fra voldsavsnittet. Seinere i dag vil han trolig bli framstilt for varetektsfengsling.

- Han fikk vite at han var etterlyst av politiet, og valgte derfor å melde seg frivillig, sier Stine Nøbø.

Hun bekrefter at 18-åringen var på stedet da dansken ble slått. Men hun vil ikke si noe om hva slags versjon 18-åringen har gitt av det som skjedde.

Etter det Dagbladet erfarer, skal 18-åringen ha gitt en helt annen forklaring på hendelsesforløpet enn det som til nå er kjent. Trolig har flere av ungdommene følt seg provosert av dansken.

Den 52 år gamle dansken var mandag kveld på puben Den lille røver'n på Romsås senter sammen med arbeidskolleger. I løpet av kvelden havnet dansken i krangel med en annen gjest, og ble kastet ut fra puben.

På samme tid skal en gjeng med ungdommer av utenlandsk opprinnelse ha kommet til puben. Da dansken gikk ut, fulgte de etter.

Like utenfor puben - inne i Romsås senter - ble dansken slått i bakken med en rekke ungdommer som vitner. Politiet mener at 18-åringen hevet albuen og slått dansken med stor kraft i ansiktet.

Det kraftige slaget slo 52-åringen rett i bakken.

Da ungdommene så at dansken var livløs, skal de ha stukket av fra stedet. Arbeidskolleger av dansken prøvde å drive livredning på sin nære venn, men han var allerede død da ambulansepersonell kom til stedet.

Filmet på video

Hele hendelsen ble filmet av overvåkingskameraer inne på senteret. Politiet fikk hånd om videofilmen, som var av så god kvalitet at det var mulig å identifisere personene.

- Vitneforklaringer sammen med videofilmen gjør at vi vet hva som skjedde. En 18-åring av chilensk opprinnelse er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge, sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt.
Det siste døgnet har politiet brukt store ressurser på å lete etter 18-åringen. Allerede natt til i går oppsøkte politiet hans bopel, uten å finne ham der. I hele går lette spanere etter 18-åringen i hans vennekrets.

Hvis 18-åringen ikke hadde meldt seg i går, ville han blitt etterlyst med navn og bilde i dag.

Langt rulleblad

Trass sin unge alder har 18-åringen allerede et langt rulleblad hos politiet. Han er domfelt for naskeri, tyveri, narkotikakriminalitet og vold.

Politiet har valgt å sikte ham for legemsbeskadigelse med døden til følge, men politiet understreker at siktelsen bare er foreløpig.
Hvis det viser seg at dansken døde av det kraftige slaget han fikk i ansiktet, kan 18-åringen bli siktet for drap.