18-åringene benekter voldtekt

AYIA NAPA (Dagbladet): Alle de tre norske 18-åringene voldtektssiktede mennene på Kypros, nekter straffeskyld. En av de to svenske siktede har erkjent at han voldtok den 16 år gamle svenske jenta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ingen av de norske guttene innrømmer å ha voldtatt den 16 år gamle jenta, sier deres forsvarer Antonis Andreou til Dagbladet.

I går hadde Andreou, som ble oppnevnt på anmodning fra guttenes foreldre, samtaler med alle tre nordmennene. Oppgaven var først og fremst å finne ut hva som hadde skjedd på hotellet Tsokkos Holiday natt til torsdag, da de tre18-åringene fra Trønderlag ble fengslet.

- De sier at de ikke har gjort noe mot jentas vilje. Jeg har foreløpig ikke fått politiets versjon av saken, men regner med å få snakket med sjefsetterforskeren seinest mandag.

- Guttene er forvirret - fordi de er i et fremmed land og i en situasjon som er det siste de kunne tenke seg å havne i, sier advokat Andreou.

Politiet på Kypros sier at det foreløpig ikke er funnet bevis for at det er blitt begått voldtekt på hotell Tsokkos i Ayia Napa.

- De tre norske guttene er avhørt, og det de sier er at det var en slags lek. Derimot sier de at en av de svenske guttene skal ha forsøkt å voldta henne, men de kan ikke si om det faktisk skjedde, sier politimannen.

Nordmennene var med

Nordmennenes forsvarer, Andreou, sier at hvis jenta har vært bevisstløs, og mennene har forgrepet seg på henne, er det voldtekt etter kypriotisk lov.

Den 16 år gamle svensken som har erkjent voldtekt, har sagt at en svensk 17-åring og de tre nordmennene var med på overgrepet. De fire andre skal ha utpekt 16-åringen som voldtektsmannen. Politiet i Ayia Napa sier at på grunn av tilståelsen og øyenvitner, er hendelsesforløpet 90 prosent klart.

Jenta sjøl sier hun var bevisstløs under den angivelige voldtekten, og har derfor ikke vært i stand ti å utpeke en gjerningsmann.

Øvre strafferamme for voldtekt på Kypros er 15 år, men advokaten sier at hvis 18-åringene skulle bli dømt for forholdet, vil straffen trolig bli på to til tre års fengsel.

Ante uråd

De norske mennene kom til Ayia Napa på tirsdag. To dager seinere satt de i baren på hotellet Tsokkos Holiday. De hadde tidligere sett den 16 år gamle svenske jenta og de to svenske medsiktede, men de skal ikke ha hatt mye kontakt før denne kvelden.

De fem siktede skal ha forlatt hotellbaren sammen med den svenske jenta, og de dro til rom 104 på hotellet. En venninne av jenta skal ha blitt mistenksom fordi 16-åringen ble borte så lenge.

Da hun gikk inn på rommet skal hun ha sett venninna ligge naken og bevisstløs, mens en mann hadde samleie med henne og to befølte henne. Venninna løp ut i gangen og ropte at det foregikk en voldtekt, og mennene skal ha forlatt rommet lynraskt.

Sa han var redd

Seinere på kvelden møtte den ene siktede en annen norsk kamerat. - Han var redd og sa at det hadde skjedd noe galt.

Alle de fem norske guttene ble avhørt på hotellet. De tre siktede ble pågrepet. Neste dag ble de varetektsfengslet for åtte dager.

16-åringen som angivelig er blitt voldtatt, reiser trolig hjem til Sverige i dag sammen med venninnene sine. Men først skal venninnene møte alle de fem siktede i en vitnekonfrontasjon.

De tre 18-årige nordmennene holdes fengslet på tre forskjellige politistasjoner på ferieøya, og har det ifølge Andreo etter forholdene bra. Men ifølge advokaten lider de under varmen. Det var lørdag 38 grader på Kypros og det er ikke luftavkjøling på cellene.

Ambassadesekretær Hilde Haraldstad sier til NTB at hun eller en annen representant for den norske ambassaden i Tel Aviv søndag vil reise til Kypros for å besøke dem.

- Vi reiser for å se at deres interesser blir ivaretatt, sier Haraldstad.