Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

18 års forvaring for drapet på Bermudez

Roar Glasø (39) dømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 39 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til 18 års forvaring for drapet på den spanske legen Joaquin Leal Bermudez i januar 2007, melder NTB.

• Les også: Joaquin var lykkelig i Oslo

Retten la de psykiatrisk sakkyndiges konklusjoner til grunn om at tiltalte har en schizotyp lidelse, med kjennetegn på schizofreni, men at han ikke er psykotisk og heller ikke var det i gjerningsøyeblikket.

- Selv om tiltalte oppfyller sju av ni kriterier for schizotop lidelse, mener de sakkyndige at han ikke fyller kravene til schizofren lidelse, uttalte rettens formann Wenche Gjeldsten i domsavsigelsen.

Fagfolkene kan ikke utelukke at den dømte vil utvikle en såkalt langsom schizofreni.

Fullt overlegg

Han ble funnet skyldig i å ha tatt livet av Joaquin Leal Bermudez med fullt overlegg og under særdeles skjerpede omstendigheter. Bermudez ble drept i leiligheten sin i Maridalsveien i Oslo med spark og slag med to stokker.

Liket ble deretter kjørt bort og dumpet i et skogsterreng i Sørkedalen der det ble funnet i midten av mars samme år. Den dømte ble pågrepet i legens bil på E18 utenfor Drammen to dager etter drapet.

image: 18 års forvaring for drapet på Bermudez

- Han handlet med forsett og var hele tiden klar over hva han gjorde. Han veide faktisk for og imot om og hvordan han skulle utføre drapet, uttalte dommer Gjeldsten.

Tiltalte har i flere avhør detaljert gjort rede for at han drepte og hvordan han drepte Bermudez, men gikk i sin rettslige forklaring bort fra dette og frasa seg straffskyld. DNA-funn knytter ham imidlertid betingelsesløst til drapet.

Strafferammen for drapet samt en voldtekt og et voldtektsforsøk ble generelt satt til 16-18 år, men retten mente kravene til forvaring var oppfylt i dette tilfellet. Han ble frifunnet for tiltalen om ett voldtektsforsøk. I alt 644 døgn i varetekt blir trukket ifra.

Han ble også dømt til å betale erstatning og oppreisning til etterlatte og ofre på til sammen nærmere 420.000 kroner.

Anket
Domfelte anket dommen på stedet.

- Vi mener dommen er uriktig og altfor streng. Forvaring er ikke en riktig reaksjon, det er en reaksjon som skal anvendes med stor varsomhet, sa forsvarer Racha Maktabi like etter at dommen var lest opp. Hun tror det kan bli et annet utfall av tiltaltes tilregnelighet i lagmannsretten.

- Men hva mitt syn og hans syn på det er, vil jeg ikke uttale meg om, sa hun.

(NTB)

DREPT: Joaquin Leal Bermudez. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
DREPT: Joaquin Leal Bermudez. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!