Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

18 av 26 fødeklinikker bryter loven

Slaktes av Helsetilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I tillegg har fire institusjoner fått merknader, som er litt mindre alvorlig enn et lovbrudd.

Det nedslående resultatet av det første landsomfattende tilsynet med fødeinstitusjonene ble lagt fram på en pressekonferanse mandag.

Tilsynet omfatter 26 av omkring 60 fødeinstitusjoner her i landet.

Mange lovbrudd

Ifølge rapporten står det ikke bra til med kvaliteten på fødeklinikkene og fødestuene her til lands. Nøyaktig hvor mange lovbrudd som er avdekket oppgir ikke Helsetilsynet. Men at det er mange, og at de er alvorlige, legger de ikke skjul på.

Lovbruddene omhandler alt fra organiseringen til behandling- og oppfølging av de fødende. Her er noe av det som ble avdekket:

 • Uklare ansvarsfordelinger og dårlig kommunikasjon mellom jordmødre og leger.
 • Uerfarne jordmødre og leger blir stående alene i vanskelige situasjoner.
 • Mangel på journalføring.
 • For mange kvinner får store rifter .
 • Reparasjoner av rifter blir ikke alltid forsvarlig utført.
 • Ansvaret for å håndtere akutte situasjoner er ikke avklart alle steder.
 • Ulik terskel for å tilkalle leger i akutte situasjoner.

  Må ta ansvar


  Helsetilsynet kritiserer ledelsen som de mener bør ta større ansvar for opplæring og rutiner.

  - Det meste kan bli verre, men en god del ting kan bli bedre, sa assisterende direktør Geir Sverre Braut i Helsetilsynet diplomatisk da han innledet konferansen.

  - Dette betyr ikke at det ikke er trygt å føde i Norge. Men det forhindrer ikke at man går inn og ser på forbedringspotensialet, sa jordmor Unni Tryti, som har deltatt på flere av tilsynene.

  I følge rapporten er det mye som kan forbedres. Blant annet mener Helsetilsynet at det bør settes i verk tiltak for å bedre kommunikasjonen og samarbeidet på fødeklinikkene.

  Det er de lokale helsetilsynene som har ansvaret for å følge opp at fødeinstitusjonen retter opp avvikene og merknadene som kommer fram i tilsynet.

  Stygge eksempler


  I perioden 2001 til 2003 fikk 245 saker medhold fra Norsk pasientskadeerstatning om at behandlingssvikt var hovedårsaken til dødsfallet. Av disse utgjorde 63 tilfeller kreft, 48 tilfeller hjerte- og karsykdommer, 23 tilfeller fordøyelsessykdommer og 19 tilfeller dødsfall knyttet til svangerskap og død, ifølge Avisenes Nyhetsbyrå.

  I sommer ble det satt fokus på rutinene ved fødeklinikker etter at en mor døde av vitaminmangel mens hun var innlagt på Sykehuset Østfold i Fredrikstad.

  Senere gikk to kvinner til sak mot sykehuset, som de mente hadde skylden for at barna deres døde. En annen kvinne fikk 20.000 kroner i erstatning etter det Pasientskadenemda betegnet som avvik fra forsvarlig handlemåte og grov uaktsomhet fra sykehuset Østfold. Også i denne saken omkom barnet.

  I september ble Ullevål Sykehus gransket etter at en baby døde da den fikk for lite oksygen under fødselen. Sykehuset innrømmet feilbehandling.

KRITISERES: Ifølge en ny rapport står det dårlig til med kvaliteten på fødeklinikkene og fødestuene her til lands.
I FOKUS: Sykehuset Østfold i Fredrikstad har flere ganger vært i medienes søkelys.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media