18 britiske moskeer sa ja til å gifte bort 14 år gamle jenter

- Vi gjør det fordi det er greit gjennom Islam, sier en imam. Nå er han og minst tre andre under etterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Imamer ved 18 britiske moskeer er villige til å gifte bort jenter helt nede i 14-årsalderen.

Det avslører den britiske TV-kanalen ITV i en dokumenter.

Britiske Daily Mail, som omtaler dokumentaren, melder at fire av imamene nå er under etterforskning.

Imam: - Ikke noe problem Ved å utgi seg for å være mor og bror av en 14-åring, ringte to journalister rundt til 56 moskeer over hele Storbritannia for å høre om imamene kunne være villige til å gjennomføre en islamsk bryllupsseremoni kalt nikah.

Mens flesteparten riktignok avviste henvendelsen, sa imamer ved 18 moskeer altså ja - til tross for at det er ulovlig i Storbritannia.

I en smakebit fra dokumentaren, som sendes på britisk TV i morgen, får seerne være med på en av samtalene. Imamen ved Al Quba-moskeen i Manchester er beskjeden klar:

- Jeg kan få noen til å gjennomføre nikah-en, det er ikke noe problem, sier imamen, som identifiserer seg som Abdul Matin.

Stort problem Mens britiske myndigheter anslår at rundt 400 britiske skolejenter blir tvangsgiftet hvert eneste år, og at majoriteten av seremoniene skjer i utlandet, avslører ITV at mange av dem også skjer i Storbritannia. Daily Mail melder at antallet skolejenter som blir tvangsgiftet kan være mye høyere.

I en del av dokumentaren som Daily Mail har fått tilgang til, kommer det fram at en av de 18 imamene tidligere har uttalt seg i mot tvangsekteskap og til og med har fungert som rådgiver for britisk politi.

Imamen Shams-ul-Huda Khan Misbahi forsikrer om at ekteskapet kommer til å være ekte, til tross for at han innrømmer at han ikke kan utstede en britisk bryllupsattest.

En annen mener det er helt lovlig å gifte bort en 14-åring, ifølge sharialoven.

- Hun er 14. Ifølge sharia og guds nåde er det lovlig å gifte henne bort, sier Mohammed Shahid Akhtar ved Central Jamia Mosque Ghamkol Sharif i Birmingham.

- Vi gjør det fordi det er greit gjennom Islam, sier han videre.

Akhtar er nå under etterforskning og har blitt suspendert fra mokseen, som er en av Storbritannias største med plass til rundt 6000 personer.