Gjør opprør mot Chiles ulikhet, som er blant de største i industrialiserte land

18 drept, 2400 pågrepet i gateopptøyer i Chile

Politi og militære i gatene anklages for seksualisert vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fasaden slår sprekker, i det som den berømte økonomen Milton Friedman på 1980-tallet kalte et «økonomisk mirakel» under diktatoren Augusto Pinochet.

I ei knapp uke har voldsomme opptøyer herjet Chile, i protest mot en økonomisk ulikhet som ifølge BBC er blant de største i verdens industrialiserte land.

Hittil har det kostet minst 18 menneskeliv, ifølge tall bekreftet av myndighetene. 2410 er pågrepet og 535 skadd, ifølge den chilenske menneskerettsorganisasjonen INDH.

- Krig - eller ikke?

«Chile har våknet», og «Unnskyld, mamma, men det er framtida mi», var blant plakatene under gårsdagens opptøyer, som har spredd seg til byer over hele landet.

- UNNSKYLD, MAMMA: - Unnskyld mamma, men det er framtida mi, står det på denne plakaten i havnebyen Valparaíso i går. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Juan Gonzalez
- UNNSKYLD, MAMMA: - Unnskyld mamma, men det er framtida mi, står det på denne plakaten i havnebyen Valparaíso i går. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Juan Gonzalez Vis mer

Raseriet blir ikke mindre av at presidenten, den høyreorienterte Sebastián Piñera, har innført unntakstilstand. Det er første gang dette skjer for noe annet enn naturkatastrofer, siden general Augusto Pinochets 17 år lange diktatur ble avskaffet i 1990.

Det vekker vonde minner hos mange.

- Vi er i krig mot en mektig og nådeløs fiende, som ikke respekterer noe eller noen, sa president Piñeira i begynnelsen av opprøret, og helte med det enda mer bensin på bålet.

«Vi er ikke i krig», svarte demonstrantene på plakater og i sosiale medier, men ble likevel oppildnet av presidentens ord til å fortsette protestene, som har spredt seg til byer over hele landet.

Plyndring

I mellomtida ser det ut til at enkelte i politiet har tatt presidenten altfor bokstavelig: INDH har nå reist sak overfor myndighetene i 55 saker, blant dem fem tilfeller av drap og åtte av seksuell vold som politiet eller militære skal stå bak.

Under opptøyene har det vært både fredelige demonstrasjoner og regelrette gateslag med steinkasting og brennende barrikader, som politiet har angrepet med vannkanoner og gummikuler.

OPPTØYER: Slik så det ut i Chiles hovedstad Santiago i går. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Henry Romero
OPPTØYER: Slik så det ut i Chiles hovedstad Santiago i går. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Henry Romero Vis mer

Butikker har blitt plyndret, noe som har fått selv folk som er sympatisk innstilt til protestene til å ta avstand.

- Jeg forstår at folk er misfornøyde, men de kan ikke bryte seg inn i hjemmet ditt og plyndre butikker. Jeg kan ikke støtte det, sier pensjonisten Magaly Muñoz til nyhetsbyrået AP.

Stormet metro-stasjoner

Det som utløste protestene, var en mindre prisøkning på metro-billetter i hovedstaden Santiago. Det fikk studenter til å storme metrostasjoner, og hoppe over sperringene i stedet for å betale.

SØKER TILFLUKT: Demonstranter søker tilflukt bak et provisorisk vern i Santiago i går. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Ivan Alvarado
SØKER TILFLUKT: Demonstranter søker tilflukt bak et provisorisk vern i Santiago i går. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Ivan Alvarado Vis mer

Etter hvert som opprøret spredte seg, har protestene blitt utvidet til å gjelde høye priser på gass og elektrisitet og lave pensjoner.

Også president Piñeira har siden sine første uttalelser innsett at opprøret er for stort til bare å møtes med makt.

Blant reformene han annonserte tirsdag kveld er en økning i minstepensjonene og minimumslønna, og skatteøkning for dem som tjener over 11000 dollar i måneden.

- Piñeiras mer forsonlige tone er et skritt i riktig retning, men forslaget i seg selv er neppe nok, sier professor Jenny Pribble ved Richmond-universitetet i USA til AP.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer