Gjør opprør mot Chiles ulikhet, som er blant de største i industrialiserte land

18 drept, 2400 pågrepet i gateopptøyer i Chile

Politi og militære i gatene anklages for seksualisert vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fasaden slår sprekker, i det som den berømte økonomen Milton Friedman på 1980-tallet kalte et «økonomisk mirakel» under diktatoren Augusto Pinochet.

I ei knapp uke har voldsomme opptøyer herjet Chile, i protest mot en økonomisk ulikhet som ifølge BBC er blant de største i verdens industrialiserte land.

Hittil har det kostet minst 18 menneskeliv, ifølge tall bekreftet av myndighetene. 2410 er pågrepet og 535 skadd, ifølge den chilenske menneskerettsorganisasjonen INDH.

- Krig - eller ikke?

«Chile har våknet», og «Unnskyld, mamma, men det er framtida mi», var blant plakatene under gårsdagens opptøyer, som har spredd seg til byer over hele landet.

Raseriet blir ikke mindre av at presidenten, den høyreorienterte Sebastián Piñera, har innført unntakstilstand. Det er første gang dette skjer for noe annet enn naturkatastrofer, siden general Augusto Pinochets 17 år lange diktatur ble avskaffet i 1990.

Det vekker vonde minner hos mange.

- Vi er i krig mot en mektig og nådeløs fiende, som ikke respekterer noe eller noen, sa president Piñeira i begynnelsen av opprøret, og helte med det enda mer bensin på bålet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer