18 fosset i døden

PRAHA (Dagbladet): Seint i går kveld var det funnet 18 døde og minst en var saknet etter en av de alvorligste ulykkene som noen gang har rammet den farlige elvesporten canyoning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Katastrofen ble oppdaget da de første likene kom drivende med flomvannet ut i innsjøen Brienzer-sjøen ved den sveitiske alpebyen Interlaken.

Trolig ble gruppa som drev denne ekstremsporten, overrasket av et voldsomt tordenvær og plutselig flom da de befant seg på vei ned sluktene i den vanligvis vesle fjellelva Saxeten, seks mil sørøst for den sveitsiske hovedstaden Bern.

Sjanseløse

Trass i at de var iført både våtdrakter og hjelm og hadde med seg klatreutstyr, hadde de ingen sjanser da de ble revet med av flomvannet ned slukta.

Flere av de døde ble funnet med redningsvestene revet av, opplyser politiet. Blant de omkomne er det trolig mange utenlandske turister som oppholdt seg i den populære alpebyen Interlaken.

Politiet og arrangørene av canyoningturen, firmaet Adventure World, hadde i går kveld ikke identifisert de drepte. De visste heller ikke nøyaktig hvor mange som hadde vært med.

Utover kvelden ble seks mennesker berget ut av slukten med til dels alvorlige skader.

Redningsmannskaper med helikopter lette i natt etter flere overlevende og døde.

Kaster seg utfor

Canyoning regnes som en av de farligste av alle ekstremsporter og er av forholdsvis ny dato. Den går ut på at deltakerne tar seg ned stryk og slukter, delvis ved å svømme og klatre over hindringene, delvis ved å hoppe utfor fosser og fra utspring til utspring langs og ute i elvene.

Det voldsomme tordenværet og regnskyllene satte inn etter en dag med rekordvarme i Alpene.

Dermed svulmet elva opp med eksplosiv hastighet.

I går kveld ble det reist sterk kritikk mot at canyoningturen ble avviklet under de rådende værforholdene.

Selskapet Adventure World regnes ellers som en av de mest seriøse arrangørene på sitt område. De fleste av deltakerne på disse turene er turister fra USA og Det fjerne Østen.