- 18 landsbyer forsvunnet

Satellittbilder av Burma viser utbrente landsbyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington (NTB-Reuters): Satellittbilder av Burma avdekker utbrente landsbyer, tvangsflytting og andre brudd på menneskerettighetene, sier amerikanske forskere.

De høyoppløselige bildene er tatt av kommersielle satellitter og dokumenterer hvordan den burmesiske juntaen har styrket sin posisjon 25 steder øst i Burma, ifølge AAAS, den amerikanske foreningen for vitenskapens fremme.

- Vi har funnet bevis for at 18 landsbyer i all vesentlighet er forsvunnet, sier AAAS-forsker Lars Bromley.

- Vi fikk rapporter i slutten av april om at flere landsbyer i delstaten Karen hadde brent ned. Og vi var faktisk i stand til å identifisere brennmerker på bakken. Firkantede brennmerker på størrelse med hus, fremholder han.

Vi bruke bildene

Aung Din, leder i den amerikanske aktivistgruppen Kampanje for Burma, sier organisasjonen vil bruke bildene fra AAAS som press mot regimet i Burma, der prodemokratiske demonstrasjoner tre dager på rad er blitt møtt med vold fra de burmesiske sikkerhetsstyrkene.

- Vi prøver å sende en beskjed til militærjuntaen om at vi holder øye med dem fra himmelen, sier Aung Din.

Forskerne i USA samler nå satellittbiler fra alle de største byene i Burma.

- Ettersom de fleste kommunikasjonsmåtene med disse byene er kuttet, vil disse bildene, dersom vi får dem fram, bli en av få måter og forstå nivået på det militæret regimets mønstring på, sier Bromley.


Tvangsflytting

Bromleys gruppe med forskere har på oppdrag fra tre menneskerettsgrupper tomme for tomme studert bildene av landsbyer før og etter det har vært rapportert om angrep. Forskerne melder også om at de har bevis for tvangsflytting der mennesker i mer avsidesliggende strøk er blitt tvunget til å flytte til områder under militærets kontroll.

- I et område rundt en militærleir vi fant, dukket det opp om lag 31 landsbyer på om lag fem og et halvt år, forklarer Bromley.

AAAS har brukt samme teknologi til å bevise ødeleggelser i Darfur-regionen i Sudan og i Zimbabwe. I Burma har de mellom 2006 og 2007 kunnet rapportere om brudd på menneskerettighetene i 25 tilfeller.
(NTB)

FORSVUNNET: - Vi har funnet bevis for at 18 landsbyer i all vesentlighet er forsvunnet, sier AAAS-forsker Lars Bromley.