BLE HENLAGT I 2000: Overgrepene skal ha skjedd i et skogholt i nærheten av Tiurleiken skole på Romsås i 2000. Saken ble henlagt samme år, tross 100 tips og to fantomtegninger av interessante vitner. Foto: Arne V. Hoem, Dagbladet
BLE HENLAGT I 2000: Overgrepene skal ha skjedd i et skogholt i nærheten av Tiurleiken skole på Romsås i 2000. Saken ble henlagt samme år, tross 100 tips og to fantomtegninger av interessante vitner. Foto: Arne V. Hoem, DagbladetVis mer

18 liter smuglervin og 148 liter sprit førte til DNA-treff for barnevoldtektene i 2000

41-åring siktet etter DNA-treff i smuglersak. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 41 år gammel mann ble i går pågrepet og siktet for voldtektene av to jenter på seks og sju år på Romsås i 2000.

Grunnen var at politiet fikk et DNA-treff, 16 år etter overgrepene.

41-åringen ble i 2014 tatt med alkohol for rundt 20 000 svenske kroner i en lastebil på vei fra Tyskland og inn i Sverige. Til sammen hadde han ifølge dommen 2 liter sterkvin, 18 liter vin, 116,72 liter øl og 148,35 liter sprit i lastebilen.

Nordmannen ble dømt til tre måneders fengsel for smuglig i juni i fjor og avga en DNA-prøve i Norge nå i sommer. Da fikk politiet i Oslo et treff på DNA fra Romsås-saken.

41-åringen stiller seg imidlertid uforstående til siktelsen.

Fikk DNA-treff

Politiet sier de har DNA fra 2000 som knytter 41-åringen direkte til de to, unge voldtektsofrene og ugjerningen de ble utsatt for.

Politiet henla saken i november 2000, fordi de ikke fant gjerningsmannen. I 2000 var han 41-åringen 25 år.

41-åringes advokat Frode Sulland sa i går til NTB at mannen er fortvilet over situasjonen han nå har kommet i.

Kari-Janne Lid, leder ved Avsnitt for seksuallovbrudd, fortalte i går at politiet hadde vært i kontakt med de to jentene, som nå er voksne.

- Den umiddelbare reaksjonen var lettelse, også har vi fått tilbakemelding utover dagen om at denne beskjeden har satt i gang ganske sterke følelsesmessige reaksjoner. Ikke bare for dem, men ikke minst for foreldrene, sa Lid.

Pågripelsen var udramatisk, ifølge politiet, men de vil ikke oppgi hvor på Romerike mannen ble pågrepet. Han har selv unge barn.

- Grunnen til at vi er tilbakeholdne er at denne mannen også har familie. Denne pågripelsen vil også påvirke familien og der har vi et betydelig hensyn å ta, sier Lid.

Kan overføres til soning

41-åringen har enda ikke sonet dommen fra Sverige og vil derfor bli overført til soning av denne dommen dersom politiet ikke varetektsfengsler ham for voldtektssiktelsen.

Mannen er tidligere domfelt for flere mindre forhold, blant annet brudd på regnskapsloven for enkeltmannsforetaket sitt i 2013.

- I 2006 ble han anmeldt for seksuell handling mot et barn, men saken ble henlagt på bevisets stilling, sa Lid til Dagbladet i går.