18 nordmenn feirer nyttår 250 kilometer fra nærmeste nabo og uten fyrverkeri

Helt isolert i Dronning Maud Land.

HELT ISOLERT: På Dronning Maud Land på Antarktis feirer disse nordmenenne nyttåret med skinnende sol og uten fyrverkeri helt alene Foto: privat
HELT ISOLERT: På Dronning Maud Land på Antarktis feirer disse nordmenenne nyttåret med skinnende sol og uten fyrverkeri helt alene Foto: privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mens nyttårsaften i store deler av Norge ser ut til å bli grå, er det en gjeng nordmenn på Antarktis som feirer det kommende året i bitende kulde og skinnende sol.

På forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud Land i Antarktis er det nemlig noen nordmenn som gjør seg klar til å feire nyttårsaften helt alene.

Ingen fyrverkeri eller sjampanje - Vi er bare atten personer på stasjonen, seksten menn og to kvinner, og nærmeste nabo er kanskje 250 kilometer unna, sier stasjonssjef Håkon Sjuls til Dagbladet.

Det er første gang stasjonssjefen feirer nyttår i Antarktis og kontrastene fra feiringen i Norge kunne ikke vært større.

- Det er jo lyst her hele tiden. Sola går ikke ned på denne tida av året, sier Sjuls på telefon fra verdens mest forblåste kontinent.

Han har ansvaret for at nyttårsfeiringen på stasjonen går pent for seg, og forteller at det verken blir spretting av sjampanje eller fyrverkeri på stasjonen.

- Det blir felles middag med andebryst, og så blir det en forholdsvis rolig nyttårsfeiring uten fyrverkeri og sjampanje. Vi skal begynne å jobbe igjen allerede i morgen, så det blir nok bare vann eller brus på oss, sier han.

Langt og lengre enn langt De må være noen av de mest isolerte nyttårsfeirende nordmennene i år. Gjengen er 4331 kilometer fra Cape Town, 250 kilometer fra nærmeste nabo og ellevilt langt fra hjemlandet Norge. Men de lider ingen nød på verdens kaldeste kontinent.

- Vi gleder oss til å feire det kommende året og håper på en fin overvintring for oss som blir igjen, sier Sjuls.

Fra mars og fram til november er det nemlig bare seks personer som blir igjen på stasjonen. Med milevis til nærmeste menneske. Og ingen dyr. Eksotiske Antarktis kan på Troll bare by på fugleartene sørjo og snøpetrell.

- Vi er isolert i åtte måneder fram til hjemreisen, men det skal nok gå fint å jobbe her, sier Sjuls uten å sprette sjampanjen.

HELT ISOLERT: Dette er det påtroppede overvintringsteamet som kommer til å være alene på forskningstasjonen fra mars og helt fram til november. Foran fra venstre Ulf Grøtta og Håkon Sjuls. På tak Knut Ole Strysse, Eva Fuglset, Tori Flaatten Halvorsen og Trond Dyb Foto: privat
HELT ISOLERT: Dette er det påtroppede overvintringsteamet som kommer til å være alene på forskningstasjonen fra mars og helt fram til november. Foran fra venstre Ulf Grøtta og Håkon Sjuls. På tak Knut Ole Strysse, Eva Fuglset, Tori Flaatten Halvorsen og Trond Dyb Foto: privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer