Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

18 opprørere drept i Kina

Uro i regionen Xinjiang på grensen til Pakistan og Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kinesisk politi har drept 18 mennesker og arrestert 17 i det som oppgis å være en militær treningsleir i den vestlige autonome regionen Xinjiang, melder BBC.

En politimann og en person til ble drept i raidet, som fant sted på fredag, sier Song Hongli, sikkerhetssjef i Xinjiang til nyhetsbyrået AP.

Kina har i over et tiår ført en hard kamp mot de muslimske uighurene i regionen.

- Har forbindelser til al-Qaida

Ifølge Ba Yan i Xinjiangs departement for offentlig sikkerhet, var treningsleiren lokalisert i den sentralasiatiske fjellregionen Pamir, nær grensen til Pakistan og Afghanistan. Ingen nærmere opplysninger om hvor treningsleiren lå er gitt.

I tillegg til de 18 drepte, ble også flere arrestert. Og jakten på terroristene fortsetter.

- Politiet tok også til fange 17 terrorister og forfølger flere som slapp unna, sier Ba til det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Ba sa at treningsleiren var drevet av den militante separatistbevegelsen Øst-Turkestanske Islamske bevegelsen (Etim). En gruppe som står på både USAs og FNs terrorliste. Kina hevder gruppen er en av de voldeligste i regionen, og at den har forbindelser til terrornettverket al-Qaida.

STYRKER: Soldater under en militærtrening 21.desember 2006. De skal styrke den militære kapasiteten i Urumchi, i Kinas nordvestlige region Xinjiang. Fredag ble 18 opprørere drept i Xinjiang. Foto: Reuters/Scanpix
STYRKER: Soldater under en militærtrening 21.desember 2006. De skal styrke den militære kapasiteten i Urumchi, i Kinas nordvestlige region Xinjiang. Fredag ble 18 opprørere drept i Xinjiang. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Den kinesiske statlige avisen China Daily skriver at rundt 1000 Etim-medlemmer er blitt trent av al-Qaida.

Under fredagens raid beslagla politiet 22 håndgranater og flere enn 1500 var i produksjon. Separatistbevegelser i regionen har stått bak sporadiske væpnende kamper.

Kjemper for selvstendighet

Xinjiang med sine åtte millioner uighurer har opplevd stor politisk uro siden begynnelsen av 90-tallet.

Kinesiske myndigheter har lenge hevdet uighurene driver væpnet separatistvirksomhet for å løsrive seg fra Folkerepublikken, som regionen ble en del av i 1949.

De tyrkisktalende uighurene på sin side hevder at myndighetene i Beijing bruker kampen mot terror som et påskudd til å slå hardt ned på fredelig arbeid for selvstendighet og uttrykk for egen kulturell identitet.

En rapport fra Human Rights Watch og Human Rights in China har konkludert med at uighurene utsettes for systematisk religiøs forfølgelse, at imamer avlyttes, at moskeer stenges og at deres kultur og tradisjon trues av en store strømmer av han-kinesere som flytter til Xinjiang etter insentiver fra myndighetene i Beijing.

Sterke beskyldninger mot Kadeer

I 1999 ble Rafto-prisvinner og aktivisten som regnes som «alle uighurers mor», Rebiya Kadeer, arrestert og fengslet for sitt arbeid.

Ifølge myndighetene har hun unndratt skatter og avgifter, drevet narkotikasmugling og er involvert i terrorvirksomhet. Les omtalen Kadeer får i den statlige kinesiske avisen China Daily.

Selv hevder både uighurer og menneskerettighets-organisasjoner at Kadeer kun jobbet for å fremme uighurenes rettigheter. Kadeer slapp ut etter fem år, men fra sitt eksil i USA stemples hun som terrorist av de kinesiske myndighetene.

- Jeg er ingen terrorist, sa Kadeer i et intervju med Dagbladet.no i forkant av kunngjøringen om hvem som ble tildelt årets Nobels fredpris.

TATT VED FJELLPLATÅ: De 18 drepte og 17 arresterte ble tatt i det som opplyses å ha vært en treningsleir nær Pamir-platået, like ved grensen til Pakistan og Afghanistan. Disse soldatene fra Simuhana Frontier Defense Company patruljerer grensen til Kirgistan 6.april 2005.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!