Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

18 personer pågrepet i storaksjon: - Vi har sikret eiendommer, biler og bankkontoer

Siktet for lånebedrageri, fakturatriksing og fiktive arbeidsforhold.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Kripossjef Ketil Haukaas (t.v), skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen og Sverre Lindahl, sjef for NAV Kontroll.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Kripossjef Ketil Haukaas (t.v), skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen og Sverre Lindahl, sjef for NAV Kontroll. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 18 personer er i løpet av dagen pågrepet i en stor, samordnet politiaksjon. Kripos aksjonerte med bistand fra Økokrim, PU, UP, Oslo og Romerike politidistrikt, NAV og Skatteetaten. Politiet mener miljøet mener over tid har drevet grov, organisert økonomisk kriminalitet. Flere av de pågrepne er tilknyttet en rekke firmaer innen budbil- og renholdsbransjen.
 
De siktede er ifølge Kripos pågrepet i Oslo, på Romerike og i Drammen. Det er gjort ransakinger på en rekke steder og det er tatt store beslag i saken.

Politiadvokat Håvar Underland i Kripos bekrefter overfor Dagbladet at det er beslaglagt store verdier, blant annet eiendommer, biler og bankkontoer.

- Det er en stor og omfattende jobb som ennå pågår, sier Underland.

4-6 hovedmenn Han møtte pressen i dag sammen med Kripos-sjef Ketil Haukaas, skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen, førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim og sjef for NAV Kontroll Sverre Lindahl. Kripos mener gruppa har bedrevet misbruk av legale selskapsstrukturer, utnyttelse av velferdsordninger, omfattende ID-misbruk og andre typer kriminalitet.
 
- Vi mener å ha identifisert et stort antall ID-bedratte hvor det med falske dokumenter blant annet er tatt opp store lån, startet selskaper og gjort store innkjøp, sier politiadvokat Undeland.

I tillegg til de 18 pågripelsene pågår det ifølge Kripos-sjef Haukaas et 20-talls ransakinger. Han framhever viktigheten av å slå til mot arbeidsmarkedskriminalitet, og skadevirkningen denne kriminaliteten har på arbeidslivet.

Politiadvokat Håvar Underland sier etterforskningen har ført til at 4-6 personer er pågrepet og siktet for lånebedrageri og bruk av uriktig ID.

- Denne gruppa har drevet i flere år og holder til i Oslo og på Romerike. Det er snakk om norske og utenlandske statsborgere, men langt de fleste er opprinnelig fra Sri Lanka, sier Underland.

- Flere er mistenkt for betydelige skatte- og avgiftsunndragelser, sier Underland, som sier det også er andre forhold i saken.

Medhjelpere - Gruppa har knyttet til seg en rekke personer som mer eller mindre frivillig har latt gruppa bruke sine identiteter i forbindelse med bedragerier. Omkring 10 personer er pågrepet fordi de frivillig har latt sin identitet benyttes. Politiet mistenker at det er langt flere identiteter, uten at vi vil tallfeste det, sier Underland.

Han sier gruppa har benyttet en rekke medhjelpere som har hjulpet til å rekruttere personer som har latt sin identitet benyttes - eller ta ut penger. Underland bruker som et eksempel hvordan gruppa, med bruk av en enkelt ID, har fått tak i en million kroner på ei uke.

- Flere av de siktede driver firma i transport- og renholdsbransjen. To personer siktet for utroskap mot sine arbeidsgivere. Det er ikke tatt stilling til hvor mange av disse som vil bli varetektsfengslet. Men det er 4-6 personer som vi har ansett som hovedmenn i denne gruppa, sier Underland.

Store beløp i skatt Det er forventet at det vil være flere pågripelser i saken, mens skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen sier Skatteetaten vil kunne kreve inn  store beløp i skatt etter denne etterforskningen.

Ifølge Kristiansen er metodene i saken noe etaten tidligere har sett i byggebransjen. Kristiansen roser videre samarbeidet med politiet.

POLITIET ASJONERER: En straffedømt forretningsmann er, etter det Dagbladets erfarer, en av de pågrepne i den omfattende politiaksjonen som nå pågår på Østlandet. Foto: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET
POLITIET ASJONERER: En straffedømt forretningsmann er, etter det Dagbladets erfarer, en av de pågrepne i den omfattende politiaksjonen som nå pågår på Østlandet. Foto: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET Vis mer

Skattekrimsjefen sier det skal ha forekommet fiktiv fakturering i saken, mens NAV Kontroll-sjef Sverre Lindahl sier det også har forekommet bedrageri med fiktive arbeidsforhold - arbeidsgivere som feilaktig oppgir at personer jobber hos dem, for å få penger fra NAV. Dette skal være snakk om både sykepenger, arbeidsavklaringspenger og dagpenger.

Som Lime-saken Flere kilder sammenlikner dagens aksjon med den såkalte Lime-saken i volum.

• Les alt om Lime-saken her

Også i den saken samarbeidet Kripos, Skatteetaten og Nav med flere politidistrikter. Aksjonen har også omfattende bistand fra Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

Sammen aksjonerte etatene i fjor mot Lime-matbutikker over hele Østlandet, i en sak der det skal være avdekket både økonomisk kriminalitet og sosial dumping. 13 personer er i den saken siktet for menneskehandel.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!