Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

18 turistbusser angrepet på to uker

- Ingen sammenheng, sier politiet. Nå vurderer turistoperatører å droppe Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De siste to ukene har 18 turistbusser blitt utsatt for hærverk og tyveri i Oslo. Minst sju av bussene er spanske.

- Firmaet mitt sender busser til hele Europa, men vi har aldri opplevd lignende tilstander noe annet sted. Hadde jeg fortalt om dette på spansk TV, ville folk trodd jeg var i Afrika, sier bussjåfør Jorge Muñiz Paredes til Aften.

Han fant bussen sin utbrent ved Operaen i Bjørvika for noen dager siden. Bussen var i perfekt stand, og brukes til å frakte spanske turister til Oslo.

- Oslo er ikke en vakker by, som Roma og Paris. Den eneste grunnen til at vi kommer hit, er at dette er hovedstaden i Norge. Hærverk gjør jobben vår svært usikker, og hvis dette fortsetter, vil vi slutte å reise hit, sier Paredes.

Norges rykte i fare

- Det virker som om angrepene er siktet mot turistbusser generelt, og ikke mot busser fra et spesielt land. Til nå er busser fra Spania, Polen, Tyskland og Russland angrepet, sier markedssjef Heidi Thon i Visit Oslo til Dagbladet.no.

Thon mener det mest bekymringsfulle er at to spanske turoperatører nå vurderer å kutte ut Oslo som destinasjon. Oslo er ofte inngangsporten for turister til resten av landet.

- Hvis en turoperatør trekker seg, så kan det også føre til at flere gjør det samme. En bestemt turoperatør kan dessuten bringe mange turister til landet i løpet av et år, så tapet av turister kan bli stort, sier Thon.

I FULL FYR: En turistbuss ble satt fyr på utenfor Operaen i Bjørvika. Sjåføren kom tilbake til en utbrent buss. Foto: ARNT RIKARD ALVESTAD
I FULL FYR: En turistbuss ble satt fyr på utenfor Operaen i Bjørvika. Sjåføren kom tilbake til en utbrent buss. Foto: ARNT RIKARD ALVESTAD Vis mer

Turoperatører jobber ofte langsiktig, så det kan ta flere år før man eventuelt får tapte turistene tilbake.

- Hærverket kan gå utover ryktet til Norge som nasjon, og det kan få konsekvenser for hoteller, museer og andre næringer som er avhengige av turister, sier Thon.

Tryggere plasser

Visit Oslo samarbeider nå med Innovasjon Norge for å få Oslo kommune til å se på mulighetene for å finne tryggere parkering for bussene.

- Hovedvekten av hærverket har skjedd på busser som har vært parkert i området rundt Oslo Sentralstasjon og Operaen. Men også busser parkert på sikrere plasser har blitt utsatt for hærverk, opplyser reiselivsdirektør Per Arne Tuftin i Innovasjon Norge til Dagbladet.no.

Han er overrasket over at såpass mange busser er angrepet på kort tid.

- Dette er merkelig. Det har aldri skjedd før at 18 busser har blitt utsatt for hærverk i løpet av to uker. Dette tyder på at det er en bande av noe slag, sier Tuftin.

Tall fra Innovasjon Norge viser at nesten 3,3 millioner utenlandske turister besøkte Norge i fjor.

image: 18 turistbusser angrepet på to uker

Ifølge Tuftin la utenlandske besøkende igjen hele 29 milliarder kroner i Norge i 2007.

- Det er vanskelig å spå de økonomiske konsekvensene dersom turoperatører nå trekker seg fra Oslo eller Norge. Hvis vi får en slutt på dette raskt, så tror jeg det skal gå greit. Hvis ikke, kan vi risikere at Norge ikke lenger blir et attraktivt turistmål.

Ny problemstilling

Ifølge Odd Bratteberg i Samferdselsetaten i Oslo kommune har de foreløpig ikke fått noen henvendelse fra Visit Oslo eller Innovasjon Norge, men han har hørt om hærverket.

 - Dette er en sommerslager hvert år. Turisme er en voksende bransje, og det kommer stadig flere turistbusser til Norge, sier han til Dagbladet.no

Bratteberg forteller at kommunen stadig utvider parkeringstilbudet for å skaffe busser bedre plasser, men at det er vanskelig å finne plasser som er store nok til busser.

- Men det virker ikke som det finnes noe trygt sted å parkere, sier han.

- Ingen sammenheng

Politiet i Oslo kan ikke se at det er noen sammenheng mellom de siste ukers hendelser. 

- Vi ser ikke at dette er organisert så langt, men vi får se utover. Vi samler ikke saken før på mandag, sier fungerende seksjonssjef Børre Valderhaug ved finans og miljøseksjonen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Det fins ingen vitner til bussbrannen utenfor Operaen, men politiet har snakket med de som var i bussen.

- Vi har gjort en del undersøkelser og foretatt avhør, sier Valderhaug.

- Vi prøver å se en sammenheng, men det tyder ikke på at det er noen, mener han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!