180 000 rammet av strømstans

Fullt kaos i Oslo og Akershus i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 30 000 strømkunder i Bærum og 150 000 i Oslo mistet strømmen klokka 19.26 i går kveld. Store deler av Oslo og Akershus ble mørklagt i rundt en halvtime. Den siste husstanden fikk tilbake strømmen klokka 20.16.

- Vitner hørte et kraftig smell fra en transformatorstasjon på Sogn. De har beskrevet det som en eksplosjon, sier informasjonssjef Morten Schau i Hafslund.

– Det var ingen eksplosjon, men det skjedde en kortslutning inne på et avstengt område.  Det skjedde da noe ramlet ned på noen ledninger. Dette forårsaket et smell, opplyste operasjonsleder Britt Homb-Døviken i Oslo politidistrikt til Avisenes nyhetsbyrå i går kveld. 

Nettleverandøren skal finne ut hva som gikk galt. Så langt tyder ingenting på sabotasje. Transformatorene på Smestad og Bærum falt også ut etter Sogn-eksplosjonen.

Strømbruddet rammet også Oslo Politidistrikt, Oslo S og T-banen. Det oppsto telefonstorm til politiet som selv mistet alt av systemer en stund.

T-banen evakuert
Da strømmen forsvant fra Oslo-beboernes tv-apparater og vaskemaskiner, ble det også full stopp på T-banenettet i hovedstaden.

- Det ble fullt kaos, sier markedssjef Hans Christian Jensen til Dagbladet.no.

I strømbruddet forsvant veksel- og signalstrømmen fra T-banenettet. Dermed måtte alle tog stanse.

RYKKET UT: Brannvesenet måtte ut til en rekke steder i Oslo, her ved Royal Christiania Hotel. May Iren Hartviksen (i mobilen) var på vei inn i dusjen da strømmen forsvant på hotellrommet. Foto: MADS LARSEN
RYKKET UT: Brannvesenet måtte ut til en rekke steder i Oslo, her ved Royal Christiania Hotel. May Iren Hartviksen (i mobilen) var på vei inn i dusjen da strømmen forsvant på hotellrommet. Foto: MADS LARSEN Vis mer

- Vi gjennomførte kontrollerte evakueringer på de togene som sto mellom stasjoner. Det var ingen dramatikk rundt dette, sier Jensen.

Han vet ikke hvor mange som ble evakuert, men sier at beregninger Oslo Sporveier har gjort viser at flere tusen mennesker til en hver tid oppholder seg i eller rundt T-banesystemet.

Da Dagbladet.no sjekket ved 20.30-tida hadde trafikken begynt å gå igjen på østsiden av byen, mens den fortsatt sto i vest. Årsaken til dette var at strømmen fortsatt kom og gikk på vestkanten.

NSB opplyser at togtrafikken gjennom Oslo stort sett gikk greit, og den største forsinkelsen var på rundt 20 minutter. Oslo Lufthavn Gardermoen fikk ikke problemer, og all trafikk gikk som normalt.

Kaos på brannvakta

Oslo brann- og redningsetat hadde en svært svett halvtime da strømmen forsvant.

- Jeg vil nesten si at det var kaotisk her. Dataen var nede en periode og vi mistet direktelinjene til politiet og AMK. Vi har imidlertid nødløsninger på dette, men det er klart, ideelt var det ikke, sier fungerende vaktkommandør Håvard Bakken til Dagbladet.no.

I løpet av en halvtime mottok de to operatørene som var på jobb over 50 telefoner på 110-nummeret.

Brannvesenet rykket ut på flere heisstopp og et par branntilløp. Det er ikke meldt om noen personskader i forbindelse med strømbruddet.

Få telefonproblemer
Mange av Telenors basestasjoner ble rammet av strømbruddet, men de fleste av dem har et batterisystem som slår inn hvis stømmen blir borte. I tillegg har de fleste basestasjonene som ikke hadde reservesystemet, vært så nære andre stasjoner, at få Telenor-kunder ble rammet.

- Dette har gått greit for vår del. Det virker som om svært få av våre stasjoner har vært ute, sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor til Dagbladet.no.

NetCom opplyser at de har samme back up-system, og at de heller ikke var nede.

Dagbladet.no har fått flere meldinger fra lesere om at internett-servere har vært nede, slik at mange ikke har fått sjekket e-post.

- På vei inn i dusjen

Det ble folksomt i oslogatene etter hvert som folk strømmet ut i kveldssola. Ved Royal Christiania Hotel stengte politiet av gatene mens gjestene strømmet ut av hotellet. Det viste seg etter hvert at det likevel ikke var noen brann som det først ble meldt.

- Jeg var på vei inn i dusjen da strømmen forsvant. Etter hvert skjønte vi at noe var på ferde, så vi valgte å gå ut vi også, forteller May Iren Hartviksen (38) som er på Norway Cup-besøk med sine tre barn.

Utenfor ventet et stort antall politibiler, ambulanser og brannbiler. Etter noen minutter på fortauet, slapp de inn igjen gjennom politisperringene. Brannvesenet rykket ut flere steder i Oslo mens strømmen var borte, men det brant ikke noe sted.

TRIKKESTOPP: Her står trikker bom stille i Drammensveien i Oslo, på strekningen mot Solli Plass.
<B>HER SMALT DET: Eksperter er i gang med å utbedre feilen på transformatorstasjonen i Nordbergveien 109 på Sogn.
STRØMBRUDD: T-banen i Oslo sto under det halvtimes lange strømbruddet.