180 kilo tung hannbjørn lusket rundt husveggene i dagesvis

Ble bedøvet og flydd vekk i dag.

NÆRGÅENDE: Denne isbjørnen ble sporet i boligområdet i Longyearbyen flere ganger de siste dagene. I dag måtte Sysselmannen på Salbard bedøve bjørnen og fly den vekk. Foto: Per Andreassen / Sysselmannen på Svalbard
NÆRGÅENDE: Denne isbjørnen ble sporet i boligområdet i Longyearbyen flere ganger de siste dagene. I dag måtte Sysselmannen på Salbard bedøve bjørnen og fly den vekk. Foto: Per Andreassen / Sysselmannen på SvalbardVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En isbjørn på Svalbard har vært svært nærgående bebyggelsen på øyas største by, Longyearbyen, de siste dagene.

Natt til onsdag ble isbjørnspor observert bare meter fra leilighetsbygg i Longyearbyen, skriver Svalbardsposten.

I dag ble det som høyst sannsynlig er den samme isbjørnen bedøvet og flydd vekk av Sysselmannen på Svalbard, skriver avisa.

Bekymringsmeldinger Sysselmannførstebetjent på Svalbard, Trond Olsen, forteller til Dagbladet at de har mottatt bekymringer fra beboere i Longyearbyen som har observert isbjørnen og isbjørnspor.

- Den ble observert i nærheten av bolighusene natt til onsdag, den ble da skremt og ledet bort, før den kom tilbake i dag tidlig rundt halv åtte. Det er mange her som er vant med isbjørn og tar det rolig. mens andre opplever det for første gang og blir litt skremt. Kanskje spesielt de med barn. Det blir derfor en del henvendelser ved slike observasjoner, sier Olsen.

Etter å ha fulgt isbjørnens bevegelser tett, bestemte Sysselmannen i dag at isbjørnen som ikke lot seg skremme måtte bedøves og flys vekk. Den 180 kilo store hannbjørnen ble derfor beskutt med to bedøvelsespiler klokka 12.15 i dag.

- Aksjonen gikk bra. Isbjørnen ble bedøvet med piler, og har i ettermiddag blitt flydd vekk i et helikopter langt nord for Longyearbyen, sier han.

På jakt etter mat Olsen forteller at det har vært uvanlig mange hendelser med isbjørn i nærheten av Longyearbyen i år, sammenlignet med tidligere år.

BEDØVET: Den 180 kilo tunge hannbjørnen ble bedøvet of fraktet nordover fra Longyearbyen. Foto: Per Andreassen / Sysselmannen på Svalbard
BEDØVET: Den 180 kilo tunge hannbjørnen ble bedøvet of fraktet nordover fra Longyearbyen. Foto: Per Andreassen / Sysselmannen på Svalbard Vis mer

- I mange tilfelller er det mat som tiltrekker bjørnen. Bjørnen kan også vandre over store områder på kort tid, sier han.

Han sikter også til hendelser i den russiske bosetningen Pyramiden, der en isbjørn har vandret rundt i gatene og blant annet tatt seg inn i en hotellbar.

- En isbjørn kan lukte mat på mange kilometers avstand og trekkes mot det. Man skal ikke ha mat i hyttene på Svalbard, dette for å unngå at isbjørnen tar seg inn, forteller Olsen.