«180-mannen» ringte flere?

Minst tre telefonsamtaler med tilknytning til trippeldrapet kan stamme fra samme person. Etterforskerne har fortsatt ikke funnet fram til den såkalte «180-mannen», som trolig har avgjørende informasjon om drapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første samtalen ble ringt inn til Anne Orderud Paust og Per Pausts nærmeste nabo i Gabels gate 1 i Oslo.

Kvinnen ble oppringt natta etter det andre attentatforsøket, i august i fjor. Noen hadde da forsøkt å antenne et propanapparat utenfor leiligheten i fjerde etasje. I mellomgangen, nedover trappa og ut på gata var det helt bensin som var forsøkt antent.

- Mannen som ringte hadde samme type stemme som beskrevet i 180-samtalen. Han spurte: «Har du vasket trappa?» forteller kvinnen.

Virket beruset

- Mannen gjentok spørsmålet, og la til at det stinket så fælt i trappa og var så skittent der. Jeg spurte ham enda en gang hvem han var. Han virket beruset og slørete. Etter å ha gjentatt ting om hvordan trappa så ut og luktet, la han på.

Telefonen til den nå drepte Kristian Orderud (81) skal ha blitt ringt inn i omtrent samme tidsrom. Faren til Anne Orderud Paust hadde da uttalt seg til media om attentatforsøkene. Dessuten hadde han signalisert at han mente å vite hvem som kunne stå bak.

Orderud skal ha blitt oppringt av en mann som framførte direkte trusler mot ham.

Bonden skal ikke ha snakket om trusseltelefonen med familie eller andre. Men overfor politiet skal han ha gitt beskjed.

180-samtalen

Samtalen til Opplysningen 180, som havnet hos en kvinnelig ansatt i Lærdal, ble ringt inn uka før pinse. Han som varslet trippeldrapet var en voksen mann med østlandsdialekt og sløv og slørete stemme.

Før han dreide samtalen inn på Orderud gård og Anne Orderud Paust, skal «180-mannen» ha bedt om nummeret til Stortinget.

Politietterforskerne spør seg om mannen forsøkte å lete seg fram til Anne Orderud Pausts arbeidsplass (som var Forsvarsdepartementet). I så fall har mannen hatt en ytterst begrenset viten om hvordan Norge styres.

Politiet synes å ha fattet ny interesse for 180-samtalen. Drapsetterforskerne har gjort nye avhør av den 180-ansatte, samt hennes samboer og hennes sjef.

- Jeg er forbauset over at politiet lot det gå to og en halv måned før de avhørte kvinnen med sine egne etterforskere. 180-samtalen er sakens kanskje viktigste spor, mener advokat Cato Schiøtz, som forsvarer Per Orderud.