- 180-mannen var kraftig ruset

Den ukjente mannen som ringte til Opplysningen 180 og varslet om trippeldrapet en uke før det skjedde, kan ha vært ruset. Politiet jobber på spreng med å oppspore samtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og JØRGEN TANGNES

Det mystiske med dette sporet i Orderud-saken er imidlertid at Anne Orderud Paust først skal ha bestemt seg for å reise til Sørumsand og besøke sine foreldre fredag før pinseaften, altså bare om lag et halvt døgn før trippeldrapet skjedde natt til pinseaften.

Etter det Dagbladet får opplyst, foreligger det vitneforklaringer i saksdokumentene som forteller dette. Per og Veronica har begge forklart at de ikke visste at hun skulle komme den fredagen.

Kraftig ruset


Den kvinnelige ansatte som mottok samtalen på Opplysningen 180 i Lærdal, skal ha reagert på at stemmen til innringeren var sløv og sløret.

Overfor kriminalpolitiet skal kvinnen ha gitt utrykk for at mannen ikke virket «up-to-date», og derfor ikke snakket naturlig. Etter det Dagbladet forstår, jobber politiet nå ut fra en teori om at innringeren var kraftig ruset, enten av alkohol eller narkotika.

Dersom dette stemmer, løses langt på vei et stort mysterium rundt samtalen:

Hvorfor skulle en framtidig drapsmann varsle trippeldrapet - og endatil tidfeste det?

Svaret kan være så enkelt som at personen satt med sine tyngende tanker og planer - og at rusen brøt ned de naturlige barrierene som hittil hadde forhindret ham i å meddele seg.

Femtemann


I så fall er det ikke usannsynlig at politiet leter etter en ukjent drapsmann i miljøer som kan ha likhetstrekk med miljøer Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo vanket i. Flere momenter kan tyde på det:

  • Lars og Kristin er de eneste av de fire siktede som har bekreftet at de har vært i besittelse av de antatte drapsvåpnene.

  • Begge to er kjent med Oslos narkomiljøer.

  • Begge to har vært involvert i ulovlige våpentransaksjoner.

  • Kristin sa til sin bror lille julaften at pistolene hun hadde hentet i Molde, skulle overleveres til en torpedo i Oslo.

  • DNA-sporet på åstedet pekte ikke ut noen av de fire drapssiktede.

Mannen som ringte Opplysningen 180 om lag en uke før drapshelga, skal ha snakket østlandsdialekt.

Skarp


Samtalen skal ha vart i flere minutter - kanskje så mange som fem, men mannen skal aldri ha blitt aggressiv, slik det tidligere har vært meldt. Derimot skal han ha vært svært skarp i sine karakteristikker av nettopp Anne Orderud Paust.