Uskyldig dømt

180 millioner for 38 år uskyldig i fengsel

Craig Coley (71) tilbrakte 38 år i fengsel for et dobbeltdrap han ikke begikk.

USKYLDIG: Craig Coley har fått 21 millioner dollar i erstatning etter å ha blitt uskyldig dømt for dobbeltdrap. Foto: AP Photo/Rich Pedroncelli
USKYLDIG: Craig Coley har fått 21 millioner dollar i erstatning etter å ha blitt uskyldig dømt for dobbeltdrap. Foto: AP Photo/Rich Pedroncelli Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Nå er det klart at Simi Valley ved Los Angeles i California har inngått et forlik med den uskyldig dømte mannen. De betaler ham 21 millioner dollar (om lag 180 millioner kroner) etter at han måtte tilbringe 38 år i fengsel for drapene på ei mor og hennes fire år gamle sønn i 1978, skriver Los Angeles Times.

Craig Coley ble løslatt fra fengselet i 2017 etter at han ble benådet av delstatens daværende guvernør, Jerry Brown.

- Kan ikke rette opp

- Selv om ingen pengesum kan rette opp det som skjedde med Coley, er det å inngå forlik det rette å å gjøre for Coley og lokalsamfunnet vårt. De økonomiske kostnadene ved en rettssak ville være astronomiske, og det ville være uansvarlig for oss å gå i den retningen, sier rådmann Eric Levitt i en uttalelse.

Simi Valley vil betale 4,9 millioner dollar (om lag 42 millioner kroner) selv, mens resten av beløpet vil komme fra forsikringer og andre kilder, skriver CNN.

Coleys advokat, Ron Kay, sier til Los Angeles Times at forliket innebærer en form for avslutning og oppreisning selv om ikke noen sum kan kompensere for livet han gikk glipp av mens han satt i fengsel.

- Han kan nå leve resten av livet sitt, som vi håper vil bli langt inn i framtida, med sikkerheten han fortjener, sier Kaye.

Funnet hjemme

Ifjor betalte delstaten også ut en mindre erstatning til Coley. De ga ham 140 dollar (om lag 1200 kroner) per dag han satt bak lås og slå. Det ble totalt 1,95 millioner dollar (om lag16,8 millioner kroner).

11. november 1978 ble ofrene, Rhonda Wicht (24) og hennes sønn, Donald Wicht, funnet drept hjemme. Ifølge politiet så åstedet ut som om noen hadde forsøkt å iscenesette et innbrudd, og Rhonda Wicht var også blitt voldtatt.

Coley hadde vært i et forhold med kvinnen, men de to var i ferd med å gå fra hverandre. Den tidligere Vietnam-soldaten, som aldri tidligere var straffedømt, ble siktet for de to drapene.

Et nøkkelvitne mot ham var Wichts nærmeste nabo. Hun sa i retten at hun hadde hørt bankelyder og så Coleys bil utenfor leilighetsbygget på drapstidspunktet, og at hun siden så en mann som passet hans beskrivelse forlate stedet.

En annen nabo hevdet han hørte lyder fra Wichts leilighet klokka 5.30.

Problematiske vitnemål

Coley har i alle år hevdet at han er uskyldig. I kravet hans om kompensasjon legger han og advokatene hans fram problematiske vitneuttalelser og andre bevis.

Den ene naboen, som hørte lyder fra leiligheten, skal opprinnelig ha sagt til politiet at han hørte bråk i leiligheten en time tidligere - klokka 4.30. Coley var ute sammen med kolleger den kvelden og kjørte en av dem hjem klokka 4.45 den natten.

Da etterforskere dro tilbake til leilighetskomplekset 39 år etter drapet, prøvde de også å kikke ut av vinduet til kvinnen som hevdet at hun hadde sett Coleys bil. De konkluderte med at det ikke var noen mulighet for at hun kunne ha sett hvem som satt inni en bil på parkeringsplassen utenfor.

Det mest avgjørende beviset for å bevise Coleys uskyld er imidlertid DNA-beviser som ble gjenoppdaget. Disse bevisene ble egentlig beordret destruert av retten, men ble funnet igjen i et privat laboratorium.

En del av et laken som lå på senga til Wicht den natten hun ble drept. Det innehold sperm og annet DNA-materiale fra en annen mann. Coleys DNA ble ikke funnet.

Etterforskerne undersøkte også blodflekker og sperm funnet på T-skjorta til sønnen. De nye testene viste at disse stammet fra flere personer, men ikke Coley.

Simi Valley har foreløpig ikke arrestert noen andre for drapene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer