Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

180 millioner for Saddam-opplysninger

Det er dusøren USA utlover for opplysninger som leder til at Saddam Hussein blir funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Talsmann for den amerikanske siviladministrasjonen i Irak, Paul Bremer, sier hele 25 millioner amerikanske dollar, nærmere 180 millioner kroner, er premien til de som kommer med opplysninger som leder til at Saddam blir funnet, død eller levende.

Den som har informasjon om hvor sønnene Uday og Qusay er eller kan gi sikre beviser på at de er døde, kan regne med å bli 15 millioner dollar, i overkant av 100 millioner kroner, rikere.

- Ikke glemt Saddam

- Jeg har absolutt ikke glemt Saddam Hussein og hans sønner, fortalte Bremer pressen i Bagdad torsdag.

- De kan være døde eller levende. Inntil vi vet om de lever eller er døde vil navnene deres kaste skygger av frykt over dettte landet.

- Irakere i frykt

Det er lenge spekulert i hvor Saddam Hussein og hans sønner befinner seg. USA trapper nå opp jakten på å finne ham. En gruppe senatorer som vendte tilbake til USA etter en tredagers-visitt i Irak hevdet jobben med å finne Hussein og hans sønner, er viktig for å dempe frykten som rår i Irak nå.

- Vi må finne Saddam og hans sønner. Når det skjer, vil folk i Irak lippe å leve i frykt for at Saddam skal komme tilbake, sier senator Pat Roberts.

Det irakiske folket gir tydelig uttrykk for sin grykt for nettopp at Hussein skal komme tilbake, ifølge Roberts.

- Du kan se det i ansiktene deres, du kan høre det i stemmende deres, sier Roberts til CNN.

- Frykten setter en stopper for oss når det gjelder å gjøre framskritt så raskt som vi ellers ville greid. Og; frykten oppmuntrer de som ønsker å angripe våre tropper, sier senator Susan Collins.

Tropper angrepet

Meldingen om dusøre på Saddam og hans sønner kommer bare ett døgn etter at George Bush fortalte irakere som er ute etter å skade amerikanske tropper, at de vil bli fanget og stilt for retten.

Angrepene mot okkupasjonsstyrkene er trappet opp den siste tida. Ifølge militære kilder er en rekke amerikanske soldater skadet under angrep i Irak de siste dagene, melder CNN. Minst åtte amerikanske soldater skal være såret i en rekke angrep i Irak torsdag, ifølge BBC.

ETTERSØKT: USA utlover nå en dusør på 180 millioner kroner i jakten på Saddam Hussein. Foto: AP/SCANPIX