180 nordmenn i kamp mot Taliban

Bruker bombekastere mot opprørerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norske soldater har vært i dag vært i harde kamper, melder Nettavisen.

Oberstløytnant John Inge Øglænd sier til TV 2 Nyhetene at kampene er de mest omfattende norske soldatar har vært involvert i siden de kom til Afghanistan.

- Dette har vært de tøffeste og lengste kampene vi har opplevd på lang tid.  

De norske soldatene har måttet benytte seg av både håndvåpen og tyngre skyts som bombekastere. De har også hatt behov for flystøtte.

- Ingen av de norske soldatene, eller våre allierte, er drept eller skadd, men meldinger tyder på at motparten er påført betydelig skade, sier Øglænd.  

Planlagt aksjon

- Mellom 1000-15000 soldater deltar i operasjonen, rundt 180 av dem er norske, sier oberstløytnant og seniortalsmann Petter Lindqvist til Dagbladet.no.

Kampene har foregått i byen Ghowrmac, i Baghdis-provinsen, som ligger nordvest for Kabul . ISAF og afghanske sikkerhetsstyrker slåss sammen mot en større gruppe opprørere i distriktet, skriver Forsvaret i en pressemelding.


- Vi hjelper afghanske myndigheter med å få kontroll over et området de ikke har hatt noe særlig fotfeste tidligere. Dette er en planlagt aksjon og etterretningsinformasjon gjør at jeg har vondt for å tro at dagens harde kamper har kommet særlig overraskende på soldatene, sier Lindqvist. 

Også forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen forsikrer at dagens harde kamper ikke kom overraskende på de norske styrkene.

- Dette har vært en planlagt operasjon med bred innsats fra norske, tyske og afghanske styrker. Den har pågått over tid, og hensikten er å hindre Taliban og opprørsstyrker fra å spre seg til Nord-Afghanistan, sier hun til TV2.

Oppleves som krig

Kontingentsjefen for den norske ISAF-styrken, oberst Ivar Magne Sakserud, karakteriserer situasjonen slik:

- Det er ingen i avdelingen som ikke opplever dette som krig.

Norske styrker er fortsatt i området og har konsolidert sine stillinger for natten.

Operasjonen er ventet å fortsette i morgen.

- Det er vanskelig å si hvor harde kampene vil bli framover, men jeg tror ikke dette er over allerede. Det vil ta tid før styrkene har helt kontroll over opprørsgruppene, sier oberstløytnant Lindqvist til Dagbladet.no.

Det er bare to dager siden de norske styrkene havnet i en skuddveksling i det samme området.