180 ungdommer på rømmen i Oslo i fjor

Jenter spesielt utsatt for mens de er på rømmen. - Innsatsen må økes i alle ledd, sier barnevernvakta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 180 ungdommer rømte hele 759 ganger fra barnevernsinstitusjoner og fosterhjem i Oslo og omegn i fjor. Det viser statistikk utarbeidet i samarbeid mellom politiet og Barnevernvakta. Ifølge Aftenposten er det ikke utarbeidet tilsvarende statistikk for andre områder av landet.

Over halvparten av de til sammen 321 unge som var plassert på barnevernsinstitusjoner og fosterhjem i og rundt hovedstaden i 2006, rømte dermed en eller flere ganger.

112 av disse var tvangsplassert. Noen av ungdommene har vært på rømmen noen dager, andre har ikke møtt opp på institusjonen på flere uker.

- Det er svært tidkrevende å finne disse ungdommene. Vi er avhengig av et godt samarbeid med politiet og institusjonene for å lykkes, sier Espen Lilleberg, seksjonsleder ved Barnevernvakta til Aftenposten.

Gjengangere

Noen av ungdommene er godt kjent av Barnevakta. Et eksempel er en 15 år gammel gutt som rømte hele 26 ganger i løpet av fjoråret. Et annet eksempel er en 16 år gammel jente som debuterte på heroin mens hun var på rømmen.

Fare for overgrep

Ifølge statistikken begår mange av ungdommene kriminalitet mens de er på rømmen. Noen har jobbet aktivt på horestrøket mens de har vært under det offentliges omsorg.

Statistikken viser at jenter rømmer oftere enn gutter. Lilleberg tror en årsak kan være at jenter oftere har eldre venner som kan gi dem tak over hodet.

- ØK INNSATSEN: Espen Lilleberg, seksjonsleder ved Barnevernvakta i Oslo mener innsatsen må økes både hos barnevernvakta, politiet og den enkelte institusjon. Foto: ELISABETH SPERRE  ALNES
- ØK INNSATSEN: Espen Lilleberg, seksjonsleder ved Barnevernvakta i Oslo mener innsatsen må økes både hos barnevernvakta, politiet og den enkelte institusjon. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

- Jenter er spesielt utsatt når de er på rømmen, for de utnyttes seksuelt i større grad enn guttene, sier han.

Nødvendig med åpne institusjoner

Kun et lite antall institusjoner i Norge, deriblant Barnevernets Ungdomssenter i Oslo, er lukkede institusjoner. Lilleberg poengterer at det er viktig at barneverninstitusjoner skal være åpne, selv om ungdommer er plassert under tvang.

- De skal kunne venne seg til et normalt liv mens de vokser opp, få venner og gå på skole. Dette er hovedmålet for omsorgen som tilbys. Da vil det være fare for rømninger, sier Lilleberg til Aftenposten.

For mange på rømmen

Lilleberg mener det er alt for mange ungdommer som er på rømmen, og poengterer at letearbeidet må intensiveres.

- Innsatsen må økes i alle ledd, både hos oss, hos politiet og på den enkelte institusjon, sier Lilleberg.