Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- 1800 kr. for barnehageplass

Tirsdag kan det bli enighet om makspris for barnehageplass. Ryktene sier det kan bli 1800 kroner i måneden. Er det bra?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Optimismen råder før barnehageforhandlingene gjenopptas klokka 10 tirsdag. Fredagens gjennombrudd ble fulgt av en bønn om pinsepause.

Det var regjeringspartiene som ba om pause i barnehageforhandlingene etter gjennombruddet fredag, bekrefter SVs Øystein Djupedal og Frps Siv Jensen overfor NTB.

Å ta pause akkurat når gjennombruddet kommer er ikke veldig vanlig. Og sjelden veldig lurt. Men kanskje helt nødvendig: Klokken fem om morgenen fredag 6. juni var regjeringspartienes talskvinne Sonja Sjøli (H) og statssekretær i Barne- og familiedepartementet Odd Anders With (KrF) fortsatt blant dem som arbeidet med barnehagetall og -forslag, etter et par døgns intens innsats dag og natt.

Enige om makspris?

Regjeringspartiene gjøv løs på barnehagesaken igjen mandag kveld. Men «barnehagekameratene» i Sp, SV, Ap og Frp venter til i morgen:

- Det skjer ingen ting fra vår side før tirsdag klokka 10. Det har ikke skjedd noe gjennom pinsen, heller, sier saksordfører for barnehagemeldingen, Trond Giske (Ap).

Aftenposten skrev i forrige uke at barnehageforhandlerne er enige om å innføre en makspris for et standardtilbud, som for eksempel bare inneholder servering av brødmat. Ut over dette skal barnehagene kunne ta betalt for ekstratilbud. Ifølge avisen vil maksprisen kunne havne på rundt 1.800 kroner per måned fra 2005.

Marerittscenarier

Men ifølge flere sentralt plasserte politikere er forhandlerne slett ikke enige om dette. De fastholder at «ingen ting er på plass før alt er på plass».

- Vi er ikke i mål på noen punkter, understreker parlamentarisk leder i Venstre, Trine Skei Grande.

Årsaken er ifølge henne at de sju involverte partiene i forhandlingene alle har sine marerittscenarier. Ingen vil derfor godkjenne deler av opplegget, før de ser helheten.

Et annet vanskelig punkt er selve finansieringsordningen. Modellen «barnehagekameratene» har lagt opp til, lar seg ikke gjennomføre med rammeoverføringer til kommunene. Ordningen forutsetter øremerkede tilskudd inntil man har oppnådd full barnehagedekning og plass i barnehage er en lovfestet rettighet. Norge trenger 40.000 nye plasser og trolig oppnås full dekning tidligst i 2006.

Optimister

Likevel råder optimismen.

- Etter gjennombruddet fredag er jeg mye mer optimistisk enn tidligere, sier Skei Grande.

Hun får følge av «barnehageavtalens far», SVs Øystein Djupedal.

- Jeg er veldig optimistisk. SV vil strekke seg langt og lengre enn langt. Men det forutsetter aktiv vilje fra regjeringen. Vi kan ikke ha en stadig omkamp om alle mulige variabler, sier han.

(NTB)

SPISER MEDBRAKT: Marie Louise (5) og Cecilia (5) i Tørtberg barnehage koser seg med maten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media