18.000 omkomne funnet i Tyrkia

Ankara (NTB-Reuters-AFP): Tyrkias statsminister Bulent Ecevit lover at regjeringen skal sette opp hundretusenvis av prefabrikkerte hus til dem som mistet alt i jordskjelvkatastrofen. Psykologene frykter traumene hos de overlevende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(foto)

Kraftig regn har nå rammet jordskjelvområdene, og skur og telt som er satt opp midlertidig er blitt gjennomvåte.

- Vi trenger øyeblikkelig hjelp til å transportere flyttbare hus til Tyrkia. Vi trenger hundretusenvis, sa Ecevit i et intervju med CNN tirsdag.

Som første skritt vil alle mennesker som er tvunget på flukt fra de rammede områdene få midlertidig ly i teltbyer.

- Innen et år vil vi ha etablert bosettinger i geologisk sikre områder for mennesker som er blitt hjemløse som følge av skjelvet, opplyste Ecevit.

Ecevit har tidligere sagt at 60.000 hus er totalt ødelagte eller svært skadd, de fleste av disse var store boligblokker.

Flere dødsofre

Tallet på registrerte dødsofre var tirsdag ettermiddag oppe i 17.997, ifølge regjeringenes krisesenter i Ankara.

Alle de døde som ble funnet utover dagen, ble funnet i Kocaeli-provinsen, der industribyen Izmit ligger. Det var her jordskjelvet hadde sitt episenter. Så langt er det funnet 10.868 døde i Izmit.

Tallet på omkomne har ikke steget i de andre provinsene. Det offisielle tallet på skadde var tirsdag 42.442.

Selv om det ikke foreligger offisielle tall på savnede, fryktes det at mellom 30.000 og 35.000 mennesker ligger begravet i ruinene av boligblokker som raste sammen under jordskjelvet natt tirsdag for en uke siden.

Depressiv reaksjon

I tillegg til de fysiske skadene frykter psykologene de psykiske seinvirkningene. Psykologer ser allerede mange eksempler på nervøse reaksjoner.

- Hele landet har en depressiv reaksjon, sier Ertac Ilkay, lederen for den psykiatriske avdelingen ved Cerrahpasa-sykehuset i Istanbul.

Det kraftige skjelvet, som målte 7,4 på Richters skala, ble etterfulgt av mange etterskjelv.

Nervene er ikke blitt bedre etter at eksperter har varslet nye skjelv, og enkelte går til sengs i full beredskap; med vannflasker, lommelykt og mobiltelefon.

Alvorlige traumer

Ekspertene advarer om at langt sterkere traumer er påført de tusenvis av overlevende som har mistet sine nærmeste, eller som tilbrakte timer og dager i ruinene før de ble reddet.

Ifølge psykologene vil det ta måneder før man kan antyde omfanget av de psykologiske skadene som er påført befolkningen.

- Det er noen som ikke snakker, noen som ikke klarer å stanse gråten, og andre som ler akkurat som om ingenting har skjedd. Men den meste vanlige reaksjonen er manglende evne til å sove, sier lege Resul Ptan.

Psykolger påpeker at barn er spesielt sårbare og utsatt for å få varige traumer.

UNICEF har sendt eksperter som kan bistå i arbeidet blant barn som har opplevd katastrofen. Tyrkiske aviser har publisert psykologenes råd, blant annet om hvordan man forklarer barn om døden. Den tyrkiske psykologforening planlegges også å etablere egne sentre som skal ta seg av seinvirkninger og traumer.