18.050 asylsøkere på norske mottak

18.050 personer bor nå på asylmottakene her i landet, noe som er ny rekord. Nå vil Utlendingsdirektoratet (UDI) opprette 1.000 nye mottaksplasser, skriver Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge UDI er forklaringen på de fulle mottakene en uventet økning i ankomsten av nye flyktninger. I tillegg er det store problemer med å få personer som har fått sine saker avgjort, ut av mottakene. 2.500 flyktninger, som hadde fått positiv avgjørelse på sine saker, satt i september i asylmottakene og ventet på bosetting.

- Hovedproblemet med de fulle asylmottakene er at det går så tregt med bosettingen av asylsøkere i kommunene, sier statssekretær Kristin Ørmen Johnsen i Kommunaldepartementet. -Vi har tidligere utfordret KS til å tenke nytt om bosetting. Nå møtes vi for å se om vi kan få fart i bosettingen, sier hun til Aftenposten.

Fra nyttår vil ikke asylsøkere som sitter i transittmottak få lommepenger. I dag sitter 2.000 mennesker i mottak etter å ha fåt t avslag på sin søknad.

Fra første januar opprettes det også et hurtigmottak på Trandum i Akershus. Hensikten er å sende ut de som åpenbart ikke har noe grunnlag for sin søknad innen 72 timer.

Samtidig opprettes Politiets utlendingsenhet med ansvar for å kartlegge identitet og opphavsland på asylsøkere. Denne enheten skal også ha ansvaret for å transportere asylsøkere ut av landet, noe som i dag er stor flaskehals.

NTB