181 er søkk borte

Siden 1. januar 1997 har 181 personer forsvunnet sporløst i Norge. 127 av disse er menn, 54 er kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

3000 mennesker blir meldt savnet i Norge hvert år. De aller fleste dukker opp igjen etter kort tid. Noen har rømt, og ønsker av ulike årsaker å holde seg skjult for familie og myndigheter. Andre har enten tatt sitt eget liv, vært utsatt for en ulykke eller noe kriminelt. Under én prosent er sporløst forsvunnet, og forblir mysterier.

- Jeg tror en del ikke-norske borgere som blir meldt savnet i Norge faktisk lever i utlandet, sier tidligere Kripos-etterforskningsleder Bjørn Tvete-Berger til Dagbladet. Han understreker at han ikke lenger jobber i politiet, men uttaler seg på generelt grunnlag.

Han mener personer som ønsker å ta sitt eget liv, pleier å bli funnet igjen relativt raskt.

- Det skal litt til å bli helt borte for alltid dersom personen ikke aktivt gjemmer seg selv eller er skjult av andre, sier han. Forsvinningssaker bør uansett alltid betraktes som kriminalsaker, mener han.

- Den beste måten å håndtere slike saker på er å anta at det verst tenkelige har skjedd, og så etterforske ut fra det.

Etterlyst

Hvis politiet ser ekstra alvorlig på forsvinningen, blir den savnede etterlyst gjennom mediene. Kripos har også lagt ut persondata og bilde av totalt 12 savnede personer på sine Internettsider.

- Det er tilfeldig hvem som havner der. Vi legger ut navn og bilde hvis politidistriktene anmoder om det, og pårørende samtykker til det, sier sjef for Internasjonal avdeling i Kripos, Åge Bakken.

Det er det enkelte politidistrikt som tar imot meldinger om savnede personer og har ansvaret for etterforskningen.

- Vi bistår bare ved etterlysninger internasjonalt eller hvis politidistriktene ber om hjelp fra oss, opplyser Bakken.

Kripos utarbeider i disse dager et forslag til en fellesnevner for hvordan forsvinningssaker skal håndteres av politiet.

Vanskelige saker

Privatetterforsker og ekspolitimann Leif A. Lier sier forsvinningssaker er svært vanskelige saker nettopp fordi så mange ting kan ha skjedd med personene som er savnet.

- Det er mange muligheter, og politiet er ikke tryllekunstnere, sier han. Lier understreker at politiet i de aller fleste tilfeller før eller seinere kommer over informasjon som bidrar til å oppklare sakene.

- En vesentlig andel av personene som blir meldt savnet, er ungdommer som tar seg en tur for så å komme tilbake etter en periode, framholder han.

Tvete-Berger mener en av politiets største utfordringer er liten tilgang på opplysninger.

- Det er få vitner som har noe konkret å bidra med. Et typisk kjennetegn er at den savnede personen etterlater seg få spor i form av bruk av mobiltelefon og bankkort, sier han.

Stort press

- Noen forsvinningssaker får mer oppmerksomhet enn andre?

- Jeg tror politiet ser på hver sak for seg når de vurderer hva som kan ha skjedd. Mediene bidrar nok til at ung-pike-forsvinningene får så stor oppmerksomhet. Det oppfattes som særlig urovekkende når barn eller unge kvinner blir borte. Årsaken er at man regner med at menn ofte lever mer voldsomt og utsetter seg selv for større risiko, sier den tidligere Kripos-etterforskningslederen.

Lier mener politiet alltid har et stort forventningspress liggende over seg ved forsvinninger.

- Man ønsker selvsagt alltid å finne ut hva som er skjedd. Men politiet er helt avhengig av å få opplysninger for å kunne arbeide videre. Det finnes flere eksempler på personer som aldri blir funnet igjen, og det må man godta, sier han til Dagbladet.

Uten spor

Personene nedenfor er alle sporløst forsvunnet. Politiet står uten konkrete spor etter de savnede.

1997

Danmarkstur

John Roger Pedersen (45) ble meldt savnet fra sin bopel i Klaapen i desember 1997. Han har vært borte siden han reiste til Oslo. Siste kontakt med Pedersen var rundt 20. januar 1998, da han ringte til sin bror og fortalte at han var i Danmark. Familien har forsøkt å få kontakt med saknede gjennom hans poste restante-adresse i Oslo. Brevet ble videresendt til poste restante i Helsingør i Danmark, men kom siden i retur.

1998

Var i selskap

Den 53 år gamle planleggingssjefen Bjarne Tangen ble meldt savnet i Holmestrand i januar 1998. Tangen hadde vært i et selskap i et hus i Voldsåsen terrasse lørdag 24. januar, og hadde forlatt selskapet for å gå hjem om natta. Han ble sist sett mellom klokka 04.00 og 04.30 gående alene nordover i Voldsåsen terrasse.

Forsvant på skisted

18 år gamle Christian Bachmann Langås forsvant sporløst i utkanten av Oppdal sentrum 28. februar 1998. Christian var på vinterferie hos en kamerat og sammen hadde de vært på diskotek i Oppdal sentrum. Siden har ingen sett ham.

1999

Ukjent business

Politiet i Estland etterlyser Allar Kadde (33). Han tok fly fra Tallinn til Oslo onsdag 20. januar 1999. Han hadde selv opplyst til sin kjæreste at han dro til Oslo for å gjøre forretninger. Politiet vet ikke hva slags forretninger dette var. Kadde ringte hjem til sin kjæreste dagen etter og fortalte at han befant seg i Oslo. Dette er det siste livstegnet fra 33-åringen.

På båtreise
Trondheims-gutten Børre Samir Urrvall Bøe (18) forsvant under en reise med DFDS Seaways «Crown of Scandinavia» fra København til Oslo 10. august 1999. 18-åringen, som er av indisk opprinnelse, var på tur med to lagkamerater fra Strindheim fotballklubb. Politiet vet at Bøe ble sett etter at båten klappet fra kai i København. Han gikk derimot ikke i land sammen med kameratene sine da båten ankom Oslo.

Hentet post

Gunnar Hope fra Askøy var 19 år gammel da han forsvant 8. september 1999. Han kom inn i stua hjemme for hente post, før han gikk på rommet sitt. Det var det siste foreldrene så av ham. Han fortalte ikke foreldrene at han skulle ut, men politiet er rimelig sikre på at 19-åringen ble sett på bussholdeplassen like ved der han bor seinere samme kveld. Sannsynligvis tok han bussen i retning Kleppestø.

2000

Var på fest
17 år gamle Bjarne Eide forsvant sporløst fra hjemmet i Haugesund for snart to år siden. Natt til 18. juni 2000 slutter alle spor etter gutten. Han hadde vært på en privatfest på Karmøy, og ble sist sett langs Storasund-veien i 00.20-tida. I februar i år ble den ene skoen hans funnet i sjøen. Letemannskaper har søkt overalt etter 17-åringen, og både Kripos og Ola Thune var involvert i etterforskningen.

2001

Forretninger
Politiet har ikke funnet et eneste spor etter den savnede forretningsmannen Frank Payberg (32), som sist ble sett like etter at flyet hans landet på Schipol i Amsterdam 28. september i fjor. Verken flybillettene han hadde bestilt videre til Spania eller hotellrommet i Amsterdam er blitt benyttet. Paybergs mobiltelefon eller bankkonto er ikke registrert brukt etter denne kvelden. 32-åringen ble straffedømt tre ganger på 90-tallet for ran- og narkoforbrytelser.

Skihelg

Jonas Fredbo (16) fra Sandefjord var på klassetur i Hemsedal, da han ble borte etter en fest natt til søndag 2. desember i fjor. Sammen med to kamerater ble han bortvist fra Storehorn Apartemenhotel ved 02-tida. Kameratene forlot hotellet like før Fredbo. Hva som skjedde med 16-åringen etter at han gikk ut av hotellet, er fortsatt et mysterium.

2002

Skulle trene

Benedicte Iversen (28) ble sist sett andre påskedag i Oslo. Ifølge samboeren hadde hun sagt hun skulle på trening, innom jobben og seinere på kafé mandag 1. april. Det siste sporet etter Benedicte er filmen i videokameraet på 7-Eleven i Hegdehaugsveien i Oslo. Der er hun filmet mens hun kjøper røyk, brus og batterier ved 12-tida. Så går hun ut butikkdøra, og der slutter alle spor. Oslo politidistrikt har hele tida jobbet på spreng med å løse forsvinningsmysteriet. Nær 1000 frivillige har bistått familien i letingen, og det er gjennomført søk med dykkere og helikoptre i området rundt Oslo.

På Hurtigruten
Andre påskedag ble John Birger Hernes (29) fra Stjørdal også borte. Hernes ble sist sett av et ektepar om bord på hurtigruten «Harald Jarl» natt til andre påskedag. Seks timer etter skulle han etter planen gå av skipet i Trondheim. 29-åringen er sterkt svaksynt, men var godt kjent om bord på hurtigrutene.