181 slavebarn frigitt i Kina

Kun toppen av isfjellet mener aktivister.

REDDET:Her er noen av barna som ble reddet da kinesiske myndigheter gitt til aksjon mot grupper som drev med menneskehandel i oktober i fjor. Foto: AFP
REDDET:Her er noen av barna som ble reddet da kinesiske myndigheter gitt til aksjon mot grupper som drev med menneskehandel i oktober i fjor. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kinesisk politi har brutt opp to uavhengige grupper som har drevet med menneskehandel, og arrestert 802 mistenkte, opplyser den kinesiske ministeren for offentlig sikkerhet til BBC.

Etterforskingen skal ha foregått siden desember, og den mest ettersøkte, Shao Zhongyuan er mistenkt for å ha utnyttet over hundre barn. Menneskehandel med barn har blitt et stort problem i Kina, og kritikerne skylder på ettbarnspolitikken og dagens adopsjonslov.

- Det er et stort marked for guttebarn, mens kvinner og jenter ofte blir bortført for å bli arbeidere eller koner, sier BBCs reporter i Kina, Martin Patience.

Korrupsjon
Amnesty International sin Kinaekspert Corinna Barbra Francis mener menneskehandel som et samfunnsproblem i Kina er for komplekst til å forklares ut i fra ettbarnspolitikken. Hun peker på at Kinas menneskerettighets brudd, korrupsjon og manglende ytringsfrihet går hånd i hånd.

SAVNET: En kvinne reiser oppmerksomhet rundt noen av de mange barna som er savnet i provinsen Hubei i Kina. Foto:AFP
SAVNET: En kvinne reiser oppmerksomhet rundt noen av de mange barna som er savnet i provinsen Hubei i Kina. Foto:AFP Vis mer

- Menneskerettighetsbrudd som mangel på ytringsfrihet påvirker menneskehandel i stor grad. Når pressen ikke kan skrive om dette, og folk er redd for å si meningen sin resulterer det i at det ikke aksjoneres mot gruppene. Det er ofte innbyggerne er klar over at menneskehandel skjer, men er for redde for myndighetene til å si noe, sier Francis til Dagbladet.

I denne siste aksjonen er det barn fra 15 regioner som er reddet. Noen av regionene det har blitt aksjonert i er Hebei, Shandong, Henan, Sichuan og Yunnan. Francis sier hun ikke vil kommentere denne spesifikke saken, men kan fortelle at lokalt politi i Kina fort kan overta all makt i enkelte regioner, og ofte selv er del av nettverk som driver med menneskehandel.

-Det er klart at det er penger for dem å tjene på menneskehandel, og vi ser veldig ofte at korrupt politi er en del av slike nettverk, sier Francis. 

Reddet 24 000 i fjor
Kinesisk politi klarte å redde over 24 000 bortførte kvinner og barn i 2011. De fleste av dem var solgt til adopsjon eller tvunget til prostitusjon, ifølge egen statistikk. Men mange aktivister mener dette bare er toppen av et isfjell, og at økonomiske reformer har gjort det langt enklere å drive med menneskehandel. Dette fordi folk er friere til å reise.

- En skal være litt forsiktig med å bruke en slik forklaring på menneskehandelen. Problemet er ikke den økonomiske liberaliseringen, men de politiske strukturene som står fast. Selv om myndighetene sentralt ønsker å gjøre noe på grunn av det faste grepet lokale myndigheter har, sier Francis.

ARBEIDERE: Her hviler barnearbeidere som går på en skole for invandrerbarn. Fordi de er registrert i hjemprovinsene sine kan de ikke gå på vanlige skoler i Beijing. Foto: AFP
ARBEIDERE: Her hviler barnearbeidere som går på en skole for invandrerbarn. Fordi de er registrert i hjemprovinsene sine kan de ikke gå på vanlige skoler i Beijing. Foto: AFP Vis mer