Helgeværet - storm på vei

18,8+, høstvær og storm på samme kart

Lørdag blir en heftig dag langs kysten fra Stad til Bodø.

DET BLIR HEFTIG: Stormsenteret som treffer nordlige deler av Norge torsdag, vil lørdag bevege seg nedover og skape vanskelig værforhold i Sør-Norge. Her fra et forblåst Askøy i 2017. Foto: NTB Scanpix
DET BLIR HEFTIG: Stormsenteret som treffer nordlige deler av Norge torsdag, vil lørdag bevege seg nedover og skape vanskelig værforhold i Sør-Norge. Her fra et forblåst Askøy i 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

18,8 plussgrader viste landets heiteste gradestokk torsdag.

Den noteringen ble gjort i Nedre Telemark på det offisielle målepunktet til Meteorologisk institutt på Århus noen steinkast fra Skien sentrum.

Plussgrader blir det også i øst og sør de første dagene, men langt under torsdagens sommertemperatur, som var bare 3,3 grader under alle tiders marsrekord.

Den stammer fra Landvik ved Grimstad med 23,1 grader fra 27. mars 2012.

Heftig lørdag

Uansett fortsatte plussgrader og vårtegn i store deler av Sør-Norge de første dagene, blir kontrastene voldsomme til kysten i vest og nord - fra Stad til Bodø-området.

Lørdag blir den heftigste dagen med såkalt middelvind i storm styrke fra formiddagen helt fram til natt til søndag mange steder langs den lange og utsatte kyststrekningen.

Her kan du sjekke vær og vind der du skal oppholde deg de nærmeste dagene.

- For å ta det enkleste: sett inn hagemøbler og løse gjenstander. Det blir meterhøye bølger på sjøen og vanskelige kjøreforhold denne lørdagen i fjellet over store deler av Sør-Norge, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved 19-tiden torsdag.

Da er torsdagens «vindangrep» mot kyststrekninger i Nordland og Troms i ferd med å avta.

Saltfjellet, Salten, Lofoten, Ofoten og Vesterålen var utsatt for vindkast, som ville tilsvart orkan dersom det hadde vært mer enn ti minutter sammenhengende. Det er meteorologenes definisjon på såkalt middelvind.

Høstvær i vest

På Østlandet vil det fredag bli litt nedbør, men på lørdag og søndag er det meldt rundt 10 grader og opphold.

- På Vestlandet vil det komme både vind og nedbør. Det vil komme mest regn i lavlandet og en god del regn søndag. Det vil bli noe som minner om skikkelig høstvær, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerli.

Nord-Norge får regnbyger i tillegg til vind og bølger, som skaper høy og bekymringsfull vannstand.

I landet under ett vil det være veldig varierende temperaturer. Fredag i Bergen er det meldt over 10 grader. Og på mandag vil det bli nattefrost i lavlandet, men så stiger temperaturen igjen på torsdag.

Betydelig snøskredfare

På Østlandet vil det være ganske mildt, med korte innslag av kjølig luft. Lite tegn til vinter. På Sørlandet vil det være ganske mildt, med noe skiftende vær. Sørlandet får litt av finværet til Østlandet, og litt av uværet til Vestlandet.

Statsmeteorolog Fagerli anbefaler å følge med på snøskredfaren på grunn av mildvær og nedbør.

Ifølge Varsom.no er det fredag meldt betydelig snøskredfare i områdene Hardanger, Voss, Indre Sogn, Indre Fjordane, Jotunheimen, Sunnmøre, Romsdal og Trollheimen.

Meteorologens status: - Ikke noe stabilt vær i sikte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer