189 barn drept under Gaza-krigen

Den israelske hæren offentliggjør tallene i ny rapport.

189 BARN MISTET LIVET: En palestinsk gutt blir båret inn på sykehuset nord i Gaza. Ifølge den israelske hæren mistet totalt 189 barn livet i Gaza-offensiven. (REUTERS/Ismail Zaydah (GAZA) / SCANPIX)
189 BARN MISTET LIVET: En palestinsk gutt blir båret inn på sykehuset nord i Gaza. Ifølge den israelske hæren mistet totalt 189 barn livet i Gaza-offensiven. (REUTERS/Ismail Zaydah (GAZA) / SCANPIX) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I de første tallene som den israelske hæren (IDF) offentliggjør, vedgår de at 189 sivile under 15 år ble drept i den tre uker lange Gaza-krigen.

Rapportene over hvor mange som ble drept i løpet av den 22 dager lange Operation Cast Lead-offensiven til Israel har variert i størrelsesgrad.

Totalt 309 sivile drept
Det palestinske senteret for menneskerettigheter offentliggjorde nylig en rapport der de konkluderte med at over 1400 mennesker ble drept. Det ble hevdet i rapporten at det var over 900 sivile blant de døde, hvorav 313 barn og 116 kvinner.

I den israelske hærens rapport beregnes det at 1370 mistet livet i offensiven, blant disse 309 sivile, hvorav 189 barn. Israel Defence Forces sier i rapporten at størsteparten av de døde var fra Hamas og andre militante bevegelser.

I rapporten til Det palestinske senteret for menneskerettigheter beregnes alle under 18 år som barn, mens den israelske hæren definerer barn som under 15.

UNGT OFFER: Amira Abu al-Qerem (15) får besøk på sykehuset av sin onkel, etter å ha blitt et av mange sivile ofre i krigen i Gaza. Hun ble offer for et flyangrep i byen Tel al-Hawa, hvor israelske soldater skal ha brukt barn som levende skjold. Foto: Jerry Lampen/REUTERS/Scanpix
UNGT OFFER: Amira Abu al-Qerem (15) får besøk på sykehuset av sin onkel, etter å ha blitt et av mange sivile ofre i krigen i Gaza. Hun ble offer for et flyangrep i byen Tel al-Hawa, hvor israelske soldater skal ha brukt barn som levende skjold. Foto: Jerry Lampen/REUTERS/Scanpix Vis mer

Blant de 309 drepte sivile blir det også bekreftet fra israelsk hold at seks døde var fra UNRWA som er FNs organisasjon for støtte til palestinske flyktninger.

Angklages for krigsforbrytelser
I en rapport fra Human Rights Watch som ble publisert i dag anklages israelerne for krigsforbrytelser for bruken av hvit fosfor mot palestinerne.

- Det israelske militære brukte ikke hvit fosfor i åpne områder som et skjerme for sine tropper. Det ble fyrt av hvit fosfor gjentatte ganger over bebodde områder, selv da israelske tropper ikke var i nærheten. Dette førte til at sivile led og ble drept, sa Fred Abrahams fra Human Rights Watch til Guardian.

Human Rights Watch har bedt FNs Generalsekretær Ban Ki-Moon om å etterforske bruddet på internasjonal lov i Gaza-krigen.

11-åring brukt som levende skjold
Den siste tiden har det kommet flere graverende rapporter om brudd på menneskerettighetene. Dagbladet skrev i går hvordan en 11-åring ble brukt som levende skjold av israelske soldater.

ØDELEGGELSER: En palestinsk kvinne og hennes barn utenfor sitt raserte hjem. (AFP PHOTO/MAHMUD HAMS)
ØDELEGGELSER: En palestinsk kvinne og hennes barn utenfor sitt raserte hjem. (AFP PHOTO/MAHMUD HAMS) Vis mer

- Dette er bare en av mange graverende hendelser vi har dokumentert, uttalte FNs spesialutsending Radhika Coomaraswamy.

Også Hamas har ifølge Coomaraswamy blitt beskyldt for å bruke menneskelige skjold.

Dette har FN ikke klart å bekrefte enda, men undersøkelser blir ifølge Haaretz utført fortløpende.

Hamas var, i motsetning til Israel, ikke villige til å undersøke beskyldningene, konstaterte FN-utsendingen.

Kommende statsminister i Israel, Benjamin Netanyahu, uttalte tidligere i dag et ønske om større samarbeid med Palestina.

FRED: Kommende statsminister i Israel, Benjamin Netanyahu, uttalte tidligere i dag et ønske om større samarbeid med Palestina. (AFP PHOTO/GALI TIBBON)
FRED: Kommende statsminister i Israel, Benjamin Netanyahu, uttalte tidligere i dag et ønske om større samarbeid med Palestina. (AFP PHOTO/GALI TIBBON) Vis mer

- Palestinerne skal vite at de med vår regjering har en samarbeidspartner for fred, sikkerhet og økonomisk vekst, sa Netanyahu på en pressekonferanse i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer