Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

1897 menn tatt for t-banetafsing

Jentene på t-banen i Tokyo får ikke være i fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tafsing på t-banen er et økende problem i Japan. I fjor mottok politiet 2201 anmeldelser av seksuelle overgrep på t-banen. 1897 personer ble arrestert. Det er en firedobling av antallet anmeldelser siden 1996.

En fersk undersøkelse viser at 64 prosent av alle japanske kvinner er blitt antastet på tog- og t-banestasjoner eller andre steder der det er mange folk og offentlig kommunikasjon.

Tenåringsjenter utsatt

Over 300 av tilfellene i fjor er beskrevet som alvorlige.

De tafsemistenktes alder varierer fra 14 til 80 år, men det er menn i 30-årene som står bak det meste av den seksuelle trakasseringen.

De fleste overgrepene skjer i morgen- og kveldsrushet på t-banen. En tredel av ofrene er japanske tenåringsjenter, som bærer skoleuniformer med kort skjørt.

Egne vogner

Tidligere i år identifiserte politiet en rekke gjengangertafsere, og sendte ut navnelister for å advare kvinner mot forbryterne.

En talsmann for politiet sier til nyhetsbyrået AP at de planlegger å øke patruljeringen i t-banevognene. I tillegg oppfordrer de t-baneselskapene til å innføre flere vogner der bare kvinner har adgang.

Flere av selskapene har innført slike vogner de siste årene, men antallet vogner og avganger er fortsatt svært begrenset.

Gjerningsmennene risikerer sju år i fengsel og flere tusen kroner i bot hvis de blir tatt. Men mørketallene er store. Flere av kvinnene som deltok i undersøkelsen, sier de ikke torde reagere da de ble antastet.

I tillegg føler mange av kvinnene skam over å ha blitt antastet, og mange lar være å anmelde saken fordi de ikke tror politiet vil ta dem på alvor.

BLIR ANTASTET: Klåfingrede menn trakasserer jentene på t-banen. Det er spesielt tenåringsjenter i skoleuniformer som er utsatt.