HAR BLÅST PÅ LAND: På grunn av svært dårlig vær klarte man ikke å koble riggen på igjen, dermed grunnstøtte riggen nær Carloway. Foto: Scanpix
HAR BLÅST PÅ LAND: På grunn av svært dårlig vær klarte man ikke å koble riggen på igjen, dermed grunnstøtte riggen nær Carloway. Foto: ScanpixVis mer

19 000 tonn tung norsk oljerigg har blåst på land i Skottland

Riggen Transocean Winner har alvorlige problemer. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Riggen var under tauing fra Norge til Malta da den gikk på land. Slepefartøyet Alp Forward meldte natt til søndag at de hadde store problemer vest for Isle of Lewis på grunn av hardt vær, skriver CNN.

I følge det britiske Maritime & Coastguard Agency (MCA) ble riggen skilt fra Alp Forward da slepet røk natt til mandag. Tirsdag har riggen blåst på land.

Grunnstøtte

På grunn av svært dårlig vær klarte man ikke å koble riggen på igjen, dermed grunnstøtte riggen nær Carloway.

Ifølge MCA er det ingen personer ombord. Det er dermed ikke fare for at liv skal gå tapt.

- Transocean Winner mistet slepet i kraftig uvær og som en følge av dette gikk den på grunn utenfor Skottland. Intet riggpersonell er i fare. Transocean jobber nå tett med myndighetene for å løse situasjonen så fort som mulig. Ytterligere informasjon vil bli frigitt så fort det blir tilgjengelig, skriver riggselskapet i en epost til bransjebladet Sysla.

En de første på norsk sokkel som skrapes

Transocean Winner er en av de første riggene som tas ut av operasjon på norsk sokkel. Planen var at riggen skulle skrapes i Tyrkia, etter først å bli tauet til Malta, skriver Offshore.no.

Høsten 2010 boret Transocean Winner seg ned i en brønn kjent som Avaldsnesfunnet - i dag en del av Johan Sverdrup-feltet. Feltet er et av de største på norsk sokkel noensinne, og kommer i produksjon i 2019.

Transocean er verdens største bore- og riggselskap, og har en flåte på 80 enheter.

Siden oljeprisen falt på sensommeren 2014 har selskapet hatt det tøft, og en slunken oppdragsbunke har ført til nedbemanning i selskapet.