19 252 lekkede e-poster sjokkerer før Demokratenes landsmøte. Clinton-leiren skylder på Putin

Alvorlige avsløringer om ledelsen i Det demokratiske partiet i Wikileaks-lekkasje.

FÅR SKYLD: Hillary Clintons kampanjesjef har anklaget Russland for å stå bak e-post-lekkasjene i et forsøk på å hjelpe Donald Trump med å vinne valget. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/NTB scanpix
FÅR SKYLD: Hillary Clintons kampanjesjef har anklaget Russland for å stå bak e-post-lekkasjene i et forsøk på å hjelpe Donald Trump med å vinne valget. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PHILADELPHIA (Dagbladet): Dagene etter Republikanernes landsmøte har vært dramatiske for Det demokratiske partiet. Akkurat nå står millionbyen Philadelphia på hodet for partiets landsmøte, som begynner fra og med i morgen.

Fredag kveld annonserte Hillary Clinton at Virginia-senator Tim Kaine er hennes visepresidentkandidat, men en annen historie har overskygget Clintons valg denne helga.

På fredag lekket nemlig gruppa Wikileaks 19 252 e-poster og 8034 vedlegg fra toppledelsen i Det demokratiske partiet.

Lekkasjen har sendt sjokkbølger gjennom partiet, og gir klare indikasjoner på at partiledelsen aktivt motvirket Bernie Sanders’ (75) kampanje for å bli partiets presidentkandidat og tilsvarende hjalp Hillary Clinton (69).

KANDIDAT: Hillary Clinton og Tim Kaine vil denne uke akseptere partiets nominasjon av dem som partiets president- og visepresidentkandidat. Oppladningen har ikke vært ideell. Foto: NTB scanpix
KANDIDAT: Hillary Clinton og Tim Kaine vil denne uke akseptere partiets nominasjon av dem som partiets president- og visepresidentkandidat. Oppladningen har ikke vært ideell. Foto: NTB scanpix Vis mer

Krever toppleders avgang

E-post-lekkasjene er mildt sagt ydmykende for styreleder i demokratenes nasjonale komité, Debbie Wasserman Schultz. Wasserman Schultz er i løpet av helga blitt fratatt rollen som ordfører for landsmøtet på grunn av e-postene. I tillegg skal hun ikke holde sin planlagte tale under landsmøtet.

I kveld trakk hun seg også som styreleder.

Tidligere presidentkandidat og Vermont-senator Bernie Sanders anklaget flere ganger partiet for å motvirke hans kampanje under nominasjonskampen mot Clinton. Han ga selv sin støtte til Hillary Clinton etter en lang og tøff nominasjonskamp.

E-postene strekker seg fra januar i fjor til 25. mai i år.

Religionsangrep

En av e-postene viser blant annet ansatte i Det demokratiske partiet som diskuterer hvordan de kan bruke Bernie Sanders’ tro for å svekke hans popularitet blant kristne velgere i sørstatene.

PRESSET: Styreleder i Demokratenes nasjonale komité, Debbie Wasserman Schultz, er under hardt press etter avsløringene. Foto: REUTERS/Scott Audette / NTB scanpix
PRESSET: Styreleder i Demokratenes nasjonale komité, Debbie Wasserman Schultz, er under hardt press etter avsløringene. Foto: REUTERS/Scott Audette / NTB scanpix Vis mer

«Det utgjør kanskje ingen forskjell, men i Kentucky og Vest Virginia, kan få få noen til å stille spørsmål ved troen hans. Tror han på en gud. Han har gått rundt og sagt han har jødisk bakgrunn. Jeg tror jeg har lest at han er ateist. Dette vil i flere prosentpoengs forskjell hos mine folk. Mine kristne folk i sør vil mene det er ganske stor forskjell på en jøde og en ateist» heter det i e-posten fra marshall@dnc.org.

E-posten er sendt fra økonomisjef Brad Marshall i partiet. Han sier selv til The Intercept at han trolig refererte til en av Sanders’ hjelpere, selv om det er uklart hvem denne hjelperen skal være.

- Ikke noe sjokk for meg

Bernie Sanders er rasende, men ikke overrasket over innholdet i e-postene. Han mener e-postene viser at partiet sentralt aktivt motarbeidet ham, og at dette styrker hans krav om at partiets styreleder Wasserman Schultz må gå av.

- Jeg er ikke ateist, men uansett er det utrolig og trist at folk med mektige posisjoner i partiet prøver å undergrave min kampanje. Partiets funksjon er å representere alle kandidatene. De skal være rettferdige og ha et åpent sinn. Samtidig snakket vi om dette for flere måneder siden, så det som er blitt avslørt er ikke noe sjokk for meg, sier han.

E-postene viser også hvordan partiet gjør narr av Sanders’ kampanje. I e-postene kaller blant Wasserman Schultz Bernie Sander’s kampanjesjef Jeff Weaver for en «jævla løgner» og «et rasshøl» skriver ABC News.

Skylder på Russland

Lekkasjene er et kraftig slag for Hillary Clinton og partiet i dagene opp mot partiets landsmøte. Der skal partiets program vedtas, samtidig som Clinton offisielt vil bli partiets kandidat. Det er ventet at flere Bernie Sanders-tilhengere nå vil protestere kraftig mot Clinton og partieliten på landsmøte.

Clintons kampanje mener Russlands myndigheter ved Vladimir Putin er ansvarlig for lekkasjene.

«Vi er stolte av kampanjen vår. Hillary Clinton har flere ganger sagt offentlig at senator Sanders drev en god og hardtkjempende kampanje basert på et robust primærvalg. Når det kommer til Debbie Wasserman Schultz og Bernie, er det et spørsmål å stille Debbie Wasserman Schultz.

Dette er ytterligere bevis på at russiske myndigheter forsøker å ha innflytelse over utfallet av dette valget» heter det i en uttalelse fra Clintons kampanje.

- Ekspertene forteller oss at russiske statlige aktører brøt seg inn, stjal disse e-postene og lekker dem nå for å hjelpe Donald Trump.

- Jeg tror ikke det er tilfeldig at disse e-postene blir sluppet rett før landsmøtet. Dette er ikke min antakelse, det er hva ekspertene forteller oss, sier Clintons kampanjesjef Robby Mook til CNN.

Putin-vennlig

Gjennom valgkampen har Donald Trump uttrykt seg mer positivt til Russlands president Vladimir Putin enn noen annen kandidat. I tillegg har hans kandidatur tonet ned partiets kritikk av Putins aktivitet i Ukraina.

Trumps valgkampsjef Paul Manafort sier til ABC at anklagene om at Trump kan ha samarbeidet med Putin om lekkasjene er «absurde».

- Det er ikke noe grunnlag for å si det.

Manafort var tidligere rådgiver for Ukrainas president Viktor Janukovitsj, som støttet Putin, skriver Vox.

Det er imidlertid ingenting som tyder på at Manafort eller Trump har koblinger til russiske myndigheter.

Statlige hackere

Russerne og amerikanerne skylder stadig på hverandre ved hackerangrep slik som dette. Dagbladet har flere ganger tidligere skrevet om russiske statlige hackerstyrker som er drevet av myndighetene i Moskva.

Wikileaks har ikke oppgitt hvordan de fikk tak i e-postene, men har lovet flere lekkasjer. Tidligere i år innrømmet Det demokratiske partiet at e-postsystemet deres hadde blitt kompromittert. Ifølge et uavhengig sikkerhetsselskap var det russiske hackere som sto bak. En hacker ved navn «Guccifer 2.0» hevder også å ha gjennomført datainnbrudd mot partiet.

Vladimir Putin har tidligere avvist at landet blander seg i andre lands politikk, på tross av de sterke bevisene på russisk involvering i konflikten i Øst-Ukraina.

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange har lenge vært anklaget for å ha tette bånd til Russland, og har flere ganger ytret sin motstand mot Hillary Clinton.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer