TERRORSJOKK: Frankrike ble tirsdag rammet av nok et terrorangrep. Her aksjonerer politiet mo en adresse i Saint-Étienne-du-Rouvray etter kirkeangrepet. Foto: AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU / NTB Scanpix
TERRORSJOKK: Frankrike ble tirsdag rammet av nok et terrorangrep. Her aksjonerer politiet mo en adresse i Saint-Étienne-du-Rouvray etter kirkeangrepet. Foto: AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU / NTB Scanpix Vis mer

19 år gamle Adel, som drepte prest (84), beskrives som ei «tikkende bombe»

- Han snakket bare om Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Adel Kermiche ble drept av politiet tirsdag da han og en annen person tok fem personer som gisler i en kirke i Saint-Étienne-du-Rouvray i Normandie og drepte kirkas prest, Jacques Hamel (85).

Adel Kermiche var selv fra Saint-Étienne-du-Rouvray, der angrepet skjedde.

Ifølge lokalbefolkningen skal Kermiche ha vært en «tikkende bombe» og vist «uvanlig oppførsel.»

Det skriver den franske avisa Le Parisien.

- Gal

Avisa har snakket med en person de har kalt Foued, som sier at da han fikk høre om angrepet, og at terroristen hadde fotlenke, visste han at det måtte være Kermiche.

- Han var gal nok til å gjøre noe sånt, sier Foued, som forteller om hvordan Kermiche skal ha oppført seg på en grillfest i fjor høst.

- Han snakket bare om Syria og drømmen om å drepe Bashars (Syrias president Bashar al-Assad) soldater, sier Foued, som hevder at flere i landsbyen visste om hvor radikalisert Kermiche var.

Le Figaro har snakket med andre som bodde i samme gate som Kermiche.

- Han snakket med seg selv, han sa alt mulig rart, sier en nabo, som forteller at Kermiches familie er i sjokk.

- Ikke overrasket

- Han snakket aldri til oss. Sist gang jeg så ham, var fredag. Han spilte fotball i hagen sin, sier en nabo, skriver NTB.

En jevnaldrende gutt sier at han ikke er overrasket over det som har skjedd.

- Han snakket om det hele tiden. Han snakket om islam, at han kom til å gjøre noe sånt. For to måneder siden sa han «jeg skal ta en kirke». Jeg trodde ikke på ham. Han sa så mange ting, sier en 18-åring til radiostasjonen RTL.

En annen nabo mener på sin side at gjerningsmannen var en ung gutt som alle andre, og at han ikke kan forstå at han endret seg på denne måten.

- Det han gjorde har ingenting å gjøre med muslimer. Han gjorde det for egen regning, sier han.

SORG: Flere av beboerne i byen samlet seg foran rådhuset i tirsdag. Foto: AFP PHOTO / MATTHIEU ALEXANDRE / NTB Scanpix
SORG: Flere av beboerne i byen samlet seg foran rådhuset i tirsdag. Foto: AFP PHOTO / MATTHIEU ALEXANDRE / NTB Scanpix Vis mer

Skar over strupen

Kermiche var en av de to jihadistene som angrep kirken og skar strupen over på en prest, opplyste den franske statsadvokaten François Molins tirsdag kveld., skriver NTB.

Både Kermiche og den andre gjerningsmannen, som ennå ikke er identifisert, ble drept av politiet etter at en nonne greide å varsle om gisseltakingen inne i kirken.

En venn av 19-åringens familie, Jonathan Sacarabany, opplyser at moren hans er lærer, og at Adel har en bror, samt en søster som er lege i Rouen.

For å hindre at sønnen reiste til Syria, tok familien kontakt med politiet og fortalte at han var tilhenger av radikal islam. Han skal ha forsøkt å reise til Syria to ganger, den første gangen ble han stanset i Tyskland og sendt hjem.

Da hadde han ennå ikke fylt 18. Den andre gangen reiste han via Sveits, men ble pågrepet i Tyrkia og sendt tilbake til Frankrike.

Vel hjemme ble han siktet for terrorforbindelser og fengslet. Etter hvert ble han løslatt og utstyrt med en elektronisk lenke slik at politiet kunne følge med på hvor han var.

Ifølge en ikke navngitt politikilde ble lenken deaktivert fem timer hver dag slik at han skulle kunne forlate boligen sin uten å bli overvåket. Han skulle også melde seg for politiet en gang om dagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer