Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

19-åring dømt til 12 års fengsel

Funnet skyldig i drap på 16-åring på barnevernsinstitusjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 16 år gamle Abraham Zerihon ble drept på Fjellet ungdomshjem i Nannestad i mars i fjor.

I dag ble en 19 år gammel norsk-pakistaneren dømt til 12 års fengsel i Øvre Romerike tingrett. Han må også betale 150.000 kroner i erstatning til offerets søster og 135.000 kroner til offerets mor.

Han anket dommen på stedet, skriver Romerikets Blad.

Hevdet det var nødverge

Natt til 22 mars hadde de to guttene en stor krangel som handlet om sjalusi om en jente på samme alder. De begynte å slåss og Zerihon ble knivstukket. Han døde senere av indre forblødning.

19-åringen erkjente å ha stukket ned Zerihon, men har hele tiden hevdet at det skjedde i nødverge. Dette har ikke politiet trodd på og han ble tiltalt for forsettlig drap. I dag fikk den domfelte altså heller ikke medhold i retten. 

Retten legger til grunn at de to hadde vært uvenner en tid.
«Det er utvilsomt at han handlet med viten og vilje, og dermed hadde forsett», heter det i dommen.

- Det forelå overhodet ingen trusselsituasjon fra offerets side, sa statsadvokat Olav Helge Thue i retten, ifølge Romerikes blad.

BLE BARE 16 ÅR GAMMEL: Abraham Zerihon ble drept i mars i fjor på en barnevernsinstitusjon på Nannestad. I dag ble en 19-åring dømt til 12 års fengsel for drapet. Foto: Privat
BLE BARE 16 ÅR GAMMEL: Abraham Zerihon ble drept i mars i fjor på en barnevernsinstitusjon på Nannestad. I dag ble en 19-åring dømt til 12 års fengsel for drapet. Foto: Privat Vis mer

- 19-åringen var aggressiv

Aktor har ført flere vitner som har fortalt at 19-åringen oppførte seg svært aggressivt umiddelbart etter stikkingen. Han gikk inn på kjøkkenet, hentet en større kniv og forsøkte å ta seg inn på rommet der den livstruende skadde 16-åringen blødde i hjel. 

Den tiltalte er også dømt for å ha truet med å knivstikke og drepe søsteren til 16-åringen samme natt som drapet skjedde. Dette er også bakgrunnen for at søsteren er tilkjent 150.000 kroner i oppreisning.

Zerihon var fra Eritrea og hadde bodd på institusjonen i mindre enn et halvt år. Han hadde bodd på asylmottak i rundt fem år før dette.

Dommen på 12 års fengsel var i samsvar med påstanden fra aktor Olav Helge Thue. Han begrunnet den strenge påstanden med signaler fra justisministeren og riksadvokaten om at straff for forsettlig drap skal skjerpes.


FØLTE SEG TRUET: Politiets åstedsgransker politibetjent Pål Erling Mørck viser fram gardinstangen som den drepte 16-åringen skal ha truet den 19 år gamle mannen med. Truslene var den direkte foranledning til episoden der 19-åringen stakk ned offeret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!