DØMT: 19 år gamle Christian Haugland er dømt til 19 år i fengsel. Tegning: Fedor Sapegin
DØMT: 19 år gamle Christian Haugland er dømt til 19 år i fengsel. Tegning: Fedor SapeginVis mer

19-åring dømt til 19 år i fengsel for drap på Hilda (98)

Christian Haugland (19) som er tiltalt for drapet på Hilda Feste (98) er dømt til 19 års ubetinget fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Nordhordland tingrett har funnet at det er utover enhver tvil at det er Christian Haugland som er den rette gjerningsmannen bak drapet på Hilda Feste. Torvund viser til bevisene som er lagt fram i retten, blant annet finger- og handflateavtrykk, hans DNA på åstedet og hennes DNA i hans bopel.

Haugland svarte i retten at han tar betenkningstid.

- Var alene
Retten legger til grunn at tiltalte Haugland har vært alene om voldtekten og drapet. Det vises blant annet til at tiltalte snakket med et ektepar på veg til Hilda Festes leilighet, og at tidspunktene som er oppgitt av vitner i retten, stemmer overens med påtalemyndighetens påstand og bevisføring.

Straffeutmålingen er to år  mindre enn den påstand som ble lagt ned av aktor og statsadvokat Gert Johan Kjelby i sin avslutningsprosedyre.

- Utbredte knusningsskader
Tingrettsdommer Gunnar R. Torvund sier at det på bakgrunn av det samlede bevisbildet, og en grundig etterforskning i saken, ikke etterlates noen tvil om at Christian Haugland er den rette gjerningsmannen.

Retten legger også til grunn at tiltalte har skaffet seg seksuell omgang ved bruk av vold. Fra bevisføringen vises det blant annet til at en hjelpepleier så tiltalte naken i leiligheten.

Nordhordland tingrett mener utbredte knusningsskader i ansiktet og hodet har vært dødsårsaken for Hilda Feste.

Retten mener at tiltalte har vært strafferettslig tilregnelig.

- Han kan ha hatt nedsatt bevissthet, men ikke vært bevisstløs. I løpet av denne kvelden drakk han 60 prosent sprit, men rusen har vært selvforskyldt, sier tingrettsdommer Torvund.

- En av de alvorligste
- Saken har antagelig vært en av de alvorligste straffesaker i Norge etter andre verdenskrig, utført av en ung mann mot en svært gammel kvinne. Hun bodde i en omsorgsbolig og følte seg trygg. De eldste og de yngste har rett til særskilt beskyttelse. Omstendighetene rundt selve drapshandlingen er også svært alvorlig. Det er blitt langt mer vold enn det som var nødvendig for å utføre voldtekten. Det som i særdeles grad er skjerpende for straffeutmålingen er de voldsomme handlingene som er utført, sier Torvund.

Retten har funnet at drapet alene ville være nok til 16 til 18 års ubetinget fengsel.

- Uforståelig
Det foreligger skjerpende omstendigheter. Samlet sett er retten enig med aktor at det samlet sett er grunnlag for fengsel i 21 år.
Forsvarerne har bedt om at hans unge alder, at han har vært umoden og at han var beruset, måtte tas hensyn til. Retten har en viss forståelse for at en nå 19 år og fem måneder gammel ungdom med umoden intelligens, kan få en viss betydning for straffeutmålingen. Tiltaltes liv blir satt på vent i mange år.

- Drapet synes helt uforståelig at en da 18 år gammel gutt kan begå voldtekt mot en så gammel kvinne. Retten har lagt til grunn at tiltalte har vært bevisst i gjerningsøyeblikket, men at gjerningen kan ha blitt fortrengt i ettertid, sier tingrettsdommer Torvund.

Retten har kommet til at Christian Haugland er dømt til 19 års ubetinget fengsel med fratrekk av 297 dager i varetekt.