DREPTE KAMERATEN: Kriminalteknikere saumfarte drapsåstedet - den siktede 19-åringens bolig -  etter drapet i april i fjor. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
DREPTE KAMERATEN: Kriminalteknikere saumfarte drapsåstedet - den siktede 19-åringens bolig - etter drapet i april i fjor. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer

- 19-åring drapstiltalt planla å brenne ned skole med elever inni

Tiltalt for å ha drept kameraten Joakim Ophaug Røksland i Mandal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 19-årig mann er tiltalt for å ha drept kameraten Joakim Ophaug Røksland i Mandal i fjor. Han skal i tillegg ha planlagt å tenne på et skoleauditorium mens en rekke medelever var der.

Tiltalen, som lyder på forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, ble forkynt tirsdag, skriver Fædrelandsvennen.

18-årige Joakim Ophaug Røksland ble funnet drept på Ime i Mandal i Vest-Agder 22. april 2015. Kameraten ble pågrepet og siktet for forsettlig drap.

Aktuelt med forvaring Statsadvokat Beate Rullestad Jansen varsler at det er aktuelt å legge ned påstand om forvaring. Ifølge tiltalen ble 18-åringen stukket med en bajonett og en machete, etter at kameraten først teipet fast beina og armene hans. Etter drapet truet 19-åringen til seg en bil og kjørte til ei veikro, der han truet til seg ei flaske vann, heter det i tiltalen.

Ifølge VG mener politiet at 19-åringen la en plan om å brenne ned auditoriet ved skolen han gikk på et tidspunkt da det var flere titalls medelever samlet der, og dessuten hatt som mål å bli skutt og drept av politiet.

- Jeg ønsker ikke å gå inn på hva han, eller eventuelt andre, har forklart i avhør, sier statsadvokat Jansen.

Spørsmål om tilregnelighet 19-åringen erkjenner at han knivstakk kameraten, opplyser forsvareren hans, advokat Gøran Møller-Christiansen.

- Temaet for straffesaken er om han har skyldevne - altså var tilregnelig - da drapet fant sted. Det vil fra denne side anføres at han dømmes til tvungen behandling og ikke fengsel, sier forsvareren til VG.

DREPT: Joakim Ophaug Røksland var elev ved Mandal videregående skole. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
DREPT: Joakim Ophaug Røksland var elev ved Mandal videregående skole. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

Ifølge avisa er to av de tre sakkyndige som undersøkte 19-åringen, i tvil om tilregneligheten hans. De har konkludert med at det dreier seg om en «uspesifisert ikke-organisk psykose».

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har tidligere bekreftet at de kjente til mannen. Han skal ha skaffet seg to AK-47-geværer og planlagt å dra til Irak for å slutte seg til de kurdiske Peshmerga-styrkenes kamp mot ekstremistgruppa IS.

Saken kommer opp for Kristiansand tingrett 12. april, og dermed ble ikke kommunelegen i Mandal hørt med ønsket om å utsette den til etter at elevene som kjente offeret, har hatt eksamen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram