- 19-åring planla å bruke masseødeleggelsesvåpen

Ville ramme så mange som mulig på juletrefest i Portland.

PÅGREPET FOR TERROR: Mohamed Osman Mohamud (19) skal ha forsøkt å bruke et masseødeleggelsesvåpen under en tenning av julegrana i Portland. Foto: Reuters/Multnomah County Sheriff's Office/Scanpix
PÅGREPET FOR TERROR: Mohamed Osman Mohamud (19) skal ha forsøkt å bruke et masseødeleggelsesvåpen under en tenning av julegrana i Portland. Foto: Reuters/Multnomah County Sheriff's Office/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mohamed Osman Mohamud (19) trodde han skulle sprenge en bombe da han parkerte en lastebil nær et torg i sentrum av Portland i Oregon der årets juletre skulle tennes i går ettermiddag lokal tid, ifølge politiet.

Angrep politiet Men da mannen ringte nummeret som han trodde ville utløse bilbomben, ble han pågrepet av FBI-agenter. Det 19-åringen trodde var sprengstoff var ufarlig materiale, etter at FBI-agenter hadde infiltrert miljøet rundt mannen for å sørge for at bomben var ubrukelig, ifølge en rettskjennelse.

19-åringen skal ha blitt arrester 17.42 i går ettermiddag, 18 minutter før juletretenninga. Da 19-åringen ble arrestert, ropte Mohamud «Allahu Akbar» (gud er stor) og forsøkte å sparke politifolkene.

Ifølge lokalavisa The Oregonian mener politiet han skal ha forsøkt å bruke et masseødeleggelsesvåpen (WMD). Strafferammen for det i USA er livstid i fengsel og en bot på 250 000 dollar (ca. 1,5 millioner kroner).

Langvarig etterforskning - Gjenstanden var ubrukelig, og offentligheten var aldri i fare, melder statsadvokatens kontor.

Arrestasjonen er et resultat av en langvarig FBI-operasjon, som begynte i juli i år etter at en FBI-agent hadde fått opplysninger om at Mohamud hadde vært i kontakt med en person i en nordvestlig grenseprovins i Pakistan på e-post. Kontaktpersonen mistenkes fra før for å ha vært innblandet i terrorvirksomhet, ifølge NBC News.

- Trusselen var svært reell. Etterforskningen viser at Mohamud var svært innsilt på å utføre et stort angrep, sier spesialagent Arthur Balizan, som leder FBIs avdeling i Oregon.

- Samtidig vil jeg forsikre folk i lokalsamfunnet her om at vi hindret ham i gjennomføre et virkelig angrep ved enhver anledning

- Ute etter stor slagkraft E-postkontakt ble opprettet minst så tidlig som i august 2009, og i desember 2009 skal den arresterte Mohamud og mannen i Pakistan ha drøftet muligheten for at Mohamud kunne reise til Pakistan og delta i hellig krig.

Ifølge Reuters skal 19-åringen ha fått oppgitt navn og e-postadresse til en annen partner. Det var ved å opptre som en mulig partner at FBI klarte å komme i forbindelse med den arresterte.

I et møte mellom en FBI-agent i dekke for å være bekjent med hans kontaktperson i Pakistan fortalte 19-åringen om planene om å sprenge en bombe under juletretenninga.

Agenten skal da ha advart ham mot at det ville være mange barn på juletrefesten.

- Jeg er ute etter en stor menge mennesker som vil bli angrepet i sitt eget element med sine familier, skal han ha svart.

INGEN EKSPLOSJON: FBI mener en 19 år gammel mann forsøkte å sprenge en bilbombe under tenning av denne julegrana. Men det eneste som ble detonert i går kveld var lysene på grana. Foto: AP Photo/Torsten Kjellstrand - The Oregonian/Scanpix
INGEN EKSPLOSJON: FBI mener en 19 år gammel mann forsøkte å sprenge en bilbombe under tenning av denne julegrana. Men det eneste som ble detonert i går kveld var lysene på grana. Foto: AP Photo/Torsten Kjellstrand - The Oregonian/Scanpix Vis mer