Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

19-åring skutt og drept av politiet. Nå bekrefter politisjefen at offeret var ubevæpnet

Sterke reaksjoner.

SKUTT: Tony T. Robinson ble skutt og drept av politiet. Nå bekrefter politisjefen i Madison, Wisconsin at 19-åringen var ubevæpnet. Foto:  REUTERS/Tom Lynn
SKUTT: Tony T. Robinson ble skutt og drept av politiet. Nå bekrefter politisjefen i Madison, Wisconsin at 19-åringen var ubevæpnet. Foto: REUTERS/Tom Lynn Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Madison, Wisconsin i USA bekrefter at 19-åring Tony Robinson som ble skutt og drept i helga var ubevæpnet. I natt er det vært protester utenfor rådhuset der noen av slagordene har vært: «Black lives matter» eller fritt oversatt: «Svarte liv betyr også noe». Det melder CNN.

- Offeret var ubevæpnet. Det vil gjøre dette mer komplisert, sier politisjef Mike Koval.

19-åringen som ble skutt blir av politiet beskrevet som en afro-amerikaner.

Robinsons mor, Andrea Irwin, sa i et intervju i går at hun ikke forstår hva som har skjedd.

- Sønnen min har aldri vært en voldelig person, sier hun til den lokale tv-stasjonen WKOW.

- Betjent angrepet Etter drapet samlet flere titall mennesker seg på åstedet for å demonstrere. Ifølge Koval rykket en politimann ut i forbindelse med bråk. Han tvang seg deretter inn i en leilighet som Robinson hadde gått inn i.

- Da min betjent kom inn i leiligheten ble han angrepet. Betjenten trakk våpen og skjøt, sier Koval.

Helgas skyteepisode skjer under et år etter at 18-åringen Michael Brown ble skutt og drept av en politimann i august.  Dette skjedde i Ferguson i Missouri, og førte til langvarige opptøyer.

- Ber om fred Tony Robinsons mor sier hun er glad for at folk engasjerer seg og krever svar, men at hun ikke ønsker voldelige opptøyer som i Ferguson.

- Jeg ønsker ikke en situasjon med vandalisering, kriminalitet og vold. Men håper jeg at hele byen står opp mot urett og sier at dette finner vi oss ikke i? Absolutt, sier Andrea Irwin til WKOW.

SKJØT: Politibetjent Matt Kenny. Foto: AP Photo/Madison Police Department
SKJØT: Politibetjent Matt Kenny. Foto: AP Photo/Madison Police Department Vis mer

Robinsons bestemor, Shania Irwin, er også tydelig på at hun ønsker at demonstrasjonene skal gå fredelig for seg.

- Nå ber jeg om fred, men jeg ber dere stå opp for urett. Jeg vil at hans død skal bety noe, og at han ikke bare blir nok en svart gutt som har blitt drept, sa Irwin til personer som hadde møtt opp i Madison for å demonstrere.

Forventer reaksjoner Venner av den døde tenåringen samlet seg på åstedet etter at nyheten ble kjent. Filmer på sosiale medier viser at mange demonstranter dro videre til rådhuset i Madison City for å protestere.

Byens ordfører Paul Soglin sier at saken vil bli etterforsket av et annet politidistrikt, slik en nylig vedtatt lov krever.

- Det er en ubeskrivelig tragedie. Jeg regner med at det vil bli en masse sinne og frustrasjon, sier Soglin til Wisconsin State Journal.

Drapet i Ferguson for et halvt år siden førte til opptøyer og plyndring. Det er ikke meldt om større alvorlige hendelser etter helgas dødsfall.

REAKSJONER: Flere har protestert med plakater og ark etter dødsfallet. Foto: REUTERS/Tom Lynn
REAKSJONER: Flere har protestert med plakater og ark etter dødsfallet. Foto: REUTERS/Tom Lynn Vis mer
Hele Norges coronakart