19-åring tiltalt for å ha mishandlet og drept katt. Politiet mener de kan ha avverget vold og overgrep mot barn

Må møte i retten etter å ha delt fantasier om å drepe mennesker.

MÅ MØTE I RETTEN: Den 19 år gamle mannen må mandag møte i Sør-Trøndelag tingrett. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
MÅ MØTE I RETTEN: Den 19 år gamle mannen må mandag møte i Sør-Trøndelag tingrett. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 19 år gammel mann fra Trondheim er nå tiltalt for brudd på dyrevelferdsloven, etter at han skal ha mishandlet, kvalt og drept en annen persons katt 1. august i år.

Han er også tiltalt for å ha vært i besittelse av materiale som seksualiserer barn.

Saken ble kjent etter at prøveprosjektet Dyrepolitiet startet i Sør-Trøndelag i høst. Mannen er den første som ble pågrepet av den nye gruppa.

Lot katten blø i hjel Tenåringen skal ifølge tiltalen ha tatt med seg katten inn i leiligheten sin, der han kvalte den for så å knekke kattens nakke. Deretter skar han i katten med en kniv slik at den blødde i hjel og/eller ble kvalt. 

«[Katten ble påført] unødvendig dødsangst samt store og smertefulle påkjenninger forut og ved dødstidspunktet», skriver statsadvokat Jan Wikdahl i tiltalen.

Etter å ha pågrepet mannen, fant politiet 18 animerte bilder og tegninger som framstiller seksuelle overgrep eller på annen måte seksualiserer barn, hjemme hos mannen.

Mandag starter rettssaken mot mannen i Sør-Trøndelag tingrett.

- Vil drepe profesjonelt I vitneavhør med mannen tidligere i september, fortalte tenåringen om et ønske om å drepe mennesker.

«Retten visere til avhør av siktede den 7. september 2015, hvor han utdyper sine tanker om særlig å begå drap. Han forklarer blant annet at alle som dreper noen må starte med noe, og at de jenter han ønsker å ta livet av er fra 9 til 25 år», skrev politiet da mannen ble varetektsfengslet i saken.

Deretter skal han ha beskrevet hvordan disse drapene skal gjennomføres. I avhør forklarte han at han ikke hadde funnet noen å drepe ennå, og at han vil at det skal gjøres profesjonelt.

- Var formålet
- Nettopp det å fange opp personer som ønsker å utføre kriminelle handlinger mot kvinner og barn, er noe av formålet ved dyrepolitiet, sa politiadvokat Tina Marielle Værnes ved dyrepolitiet til Dagbladet i oktober.

- Vi vil gjennom arbeidet med dyrekrimsaker forsøke å avdekke og forebygge annen voldskriminalitet, da vi en ser en klar sammenheng mellom saker som gjelder grov voldsutøvelse mot dyr og voldskriminalitet mot spesielt kvinner og barn, sa hun den gang.

LEDER PROSJEKTET: Politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag politidistrikt har ansvaret for det nye pilotprosjektet for dyrepoliti. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
LEDER PROSJEKTET: Politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag politidistrikt har ansvaret for det nye pilotprosjektet for dyrepoliti. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å få tak i Værnes fredag. Det har heller ikke lyktes Dagbladet å få tak i mannens forsvarer, Terje Engebretsen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram