19-åringene nekter alt

SOGNDAL (Dagbladet): Det ble en tung dag for Kari Beheim Karlsen og datteren Sandhya. I Indre Sogn herredsrett fikk de et sterkt møte med de to 19-åringene som er tiltalt for rasistisk oppførsel, vold og trusler mot Sandhyas storebror Arve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arve Beheim Karlsen druknet i Sogndalselva for to år siden, etter å ha blitt forfulgt av 19-åringene. De to, som først var siktet for drap, nektet straffskyld i retten i går.

Kari Beheim Karlsen avslo å sette ord på følelsene sine, da den første av ni dagers rettsforhandlinger var slutt.

Sammen med henne var artisten Kine Hellebust, som hun er blitt kjent med etter at hun tok kontakt med Verdikommisjonen.

- Det er sterkt for Kari å gå igjennom dette igjen, hun har jo vært igjennom det så mange ganger. Kanskje tenker hun at: Kan de ikke bare si at de har gjort det, «beklager», og så kan de stå for det. Vi har jo alle gjort feil. Noen av oss står for dem, og da kan vi gå videre, sier Kine Hellebust, som er blitt en nær venn av familien.

Nekter

I tillegg til befaring i Sogndal sentrum, fikk retten i går høre forklaringen fra den antatte hovedmannen, en arbeidsledig 19-åring fra Naustdal.

Både han og den andre tiltalte, en 19 år gammel snekkerlærling fra samme sted, innrømmer at de løp etter Arve i retning Sogndalselva den kvelden han druknet. De nekter for at de ropte skjellsord og slengte rasistiske utsagn.

Seinere i uka skal retten høre vitner som hevder at de to 19-åringene løp etter Arve og ropte «drep ham, drep denne negeren».

«Ikke skyldig»

Etter råd fra sin forsvarer Tor Erling Staff, svarte den ene 19-åringen «ikke skyldig» på samtlige tiltalepunkter - bortsett fra ett:

Han vedgår å ha brutt politivedtektene i Førde, da han ved et tilfelle urinerte utenfor Førde Bilsenter.

I tiltalen heter det at han skal ha forhånet Arve Beheim Karlsen, på grunn av Arves etniske opprinnelse, ved å ha kalt ham «forbanna neger», «jævla svarting» og liknende.

- Jeg kan ha slengt ut noe sånt, men jeg har ikke ment noe med det. Andre kan ha hørt det, men jeg har ikke gjort det overfor Arve, forklarer 19-åringen, som sier han ikke likte Arve Beheim Karlsen, men at dette hadde en annen bakgrunn enn hudfargen hans.

- Jeg begynte å mislike ham av diverse årsaker. Han prøvde å imponere meg på en slags måte. Det hadde en del med musikk å gjøre, og andre ting.

Aktor, førstestatsadvokat Jan Hoel, spør om rasistiske uttrykk er vanlige i omgangskretsen hans.

- Det er noe alle sier, svarer han.

Krangel

Den kvelden Arve Beheim Karlsen druknet i Sogndalselva, oppsto det en krangel mellom Arve og tiltalte, mens de befant seg på skysstasjonen.

- Han ble kanskje redd, forteller 19-åringen, som ikke husker hva de kranglet om.

Selv var han «bra full» og «litt irritert».

- Hadde jeg fått tak i Arve, hadde jeg antakelig ristet i ham, sier han i dag.

Arve løp ned mot elva, og de to tiltalte fulgte etter. Nede ved brua skal de ha mistet kontakten med gutten. Etterpå gjorde han seg ingen tanker om hvor Arve hadde blitt av. De to tiltalte skal ikke ha snakket om det, før dagen etterpå.

Om denne løpeturen, som fikk et skjebnesvangert utfall, sier han nå:

- Jeg skulle ønske det ikke hadde skjedd.

<B>LANG DAG I RETTEN: Kari Behim Karlsen og datteren Sandhya hadde med artisten og vennen Kine Hellebust som støttespiller i Indre Sogn herredsrett i går.