Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

19-åringens DNA-forklaring: «Måtte urinere»

KRISTIANSAND (Dagbladet): Jan Helge Andersen (19) benekter at han deltok i sexovergrepene mot småjentene. Han sier dette til at et av hans kjønnshår ble funnet i en blodflekk rett ved siden av likene: - Jeg måtte bare plutselig urinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere kilder bekrefter at dette kommer fram i de detaljerte politiforklaringene til Jan Helge Andersen. 19-åringen er sammen med sin kamerat siktet for drapene på Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8).

Andersen har overfor politiet benektet at han deltok i sexovergrepene mot jentene. Han hevder det utelukkende var kameraten, Viggo Kristiansen (21), som misbrukte begge jentene. Derimot tilstår Andersen at det var han som drepte åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen.

Hårfunn på løvblad

Bakgrunnen for pågripelsen og siktelsen av Jan Helge Andersen var likevel funn av et kjønnshår. Dette funnet ble gjort av Kripos-teknikerne Gøran Dyvesveen og Tom Luka tidlig i etterforskningen.

Håret skal ha blitt funnet i blod på et løvblad.

Etter grundig bearbeidelse i laboratorium klarte til slutt ekspertene å lage en såkalt DNA-profil. Denne profilen stemte med Andersens DNA-profil. Umiddelbart etter at politiet fikk bekreftet DNA-matchen pågrep de og siktet 19-åringen for drapene. Han tilsto ganske raskt å ha drept den yngste av de to jentene.

Politiet mener imidlertid at Andersen også deltok i sexovergrepene mot jentene - ikke minst fordi kjønnshåret ble funnet på åstedet.

- Jeg måtte bare plutselig urinere, forklarer Andersen om bakgrunnen for hårfunnet.

Fant flere hår

På åstedet fant politiet også en rekke andre hår, sannsynligvis flere kjønnshår. Begge de drapssiktede er kortklipte. Politikilder sier til Dagbladet at de har godt håp om at de øvrige funnene på åstedet også kan knytte medsiktede Viggo Kristiansen til drapene. Svaret vil trolig komme i løpet av de neste to ukene.

I så fall vil Viggo Kristiansen ha store forklaringsproblemer, ettersom han nekter ethvert kjennskap til voldtektene og drapene.

Politiet fortsatte i går jakten på drapsvåpenet. Jan Helge Andersen har i politiavhør antydet hvor kniven er, men seint i går kveld var den ikke funnet.

Kriminalteknikere saumfarte betongbunkeren som de to guttene har brukt som et slags klubbhus. Teknikerne konsentrerte seg spesielt om den andre delen av bunkeren som eies av en av naboene.

Blodrester?

Skjult under store presenninger gikk teknikerne løs på bunkeren med både hammer, spett og meisel. Også deler av treinnredningen ble revet og tatt med.

- I tillegg til at vi ser etter en kniv, leter vi også etter klær og andre gjenstander som kan knyttes til drapshandlingen. Vi ser ikke spesielt etter biologiske spor, men det er alltid en viss mulighet for at blodrester kan ha festet seg på gjenstandene, sier kriminalsjef Arne Pedersen til Dagbladet.

Gjenstandene skal til videre analyser på Kripos-laboratoriet i Oslo.