Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

19 døde etter at demning brast i Laos

Lokale medier melder at flere hundre er savnet.

SØKER TILFLUKT: Over 6000 mennesker er blitt hjemløse etter at en demning brast. Bildet er tatt i Attapeu tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix.
SØKER TILFLUKT: Over 6000 mennesker er blitt hjemløse etter at en demning brast. Bildet er tatt i Attapeu tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt er 19 personer funnet døde etter at en demning brast i Laos, ifølge lokale medier. Hundrevis av mennesker er fortsatt savnet.

Tusenvis av mennesker var onsdag isolert, omgitt av vannmasser, to dager etter at demningen plutselig brast og store mengder vann oversvømmet seks landsbyer sør i Laos.

Lokale medier melder at vannstanden fortsetter å stige som følge av monsunregn, og bilder som sirkulerer på sosiale medier, viser at store områder er oversvømmet.

Regnfallet skal ha vært tre ganger så mye som normalt, melder den Sør-Koreanske avisa Yonhap News Agency.

Det er til sammen 7000 innbyggere fordelt på 1300 husholdninger i de seks oversvømmede landsbyene.

Stort behov for hjelp

Enkelte innbyggere er evakuert, og folk som er igjen, har søkt tilflukt i skoler og andre offentlige bygg.

Soldater er utplassert for å dele ut mat, og det er også kommet redningsarbeidere fra Thailand.

Lokale myndigheter sier at det er desperat behov for klær, vann, mat, medisiner og penger. Bønnen er rettet til næringslivet, regjeringspartiet, organisasjoner, forsvaret og alle andre som kan bidra med noe.

EVAKUERES: Innbyggere blir evakuert med en elvebåt. Foto: Attapeu TV via AP / NTB scanpix.
EVAKUERES: Innbyggere blir evakuert med en elvebåt. Foto: Attapeu TV via AP / NTB scanpix. Vis mer

Nesten ferdigstilt

Ulykken skjedde mandag kveld ved et vannkraftverk som har vært under oppføring i Sanamxay i provinsen Attapeu sør i Laos.

Ansatte i firmaet SK Engineering and Construction skal ha funnet demnings-nettverket delvis skylt vekk etter det kraftige regnfallet søndag morgen, skriver BBC.

Demningen ble forsøkt reparert i over et døgn, men arbeidet måtte utsettes på grunn av store ødeleggelser på veiene etter regnfallet.

Mandag morgen ga demningen etter, og oversvømte hjemmene i Laos-provinsen med over fem milliarder kubikkmeter vann.

Byggeprosjektet ble innledet i 2013 og har en kostnadsramme på drøyt én milliard dollar.

Meningen var at kraftverket skulle settes i drift neste år. 90 prosent var ferdigstilt, ifølge det thailandske selskapet Ratchburi, som er blant partnerne i prosjektet.

Demningen tilhører Pian Xe Namnoy, et konsortium sammensatt av kraftselskaper fra Laos, Thailand og Sør-Korea. Bare 10 prosent av den produserte kraften skal etter planen brukes lokalt, resten skal eksporteres til Thailand.

Demningen som brast, blir omtalt som en avlastingsdam for selve hoveddemningen.

En tidel av Mjøsa

Fem milliarder kubikkmeter vann skal ha flommet ut, noe som tilsvarer snaut en tidel av den samlede vannmengden i Mjøsa.

Laos er et av de fattigste landene i Asia. Det har gjennomgått en forvandling fra å være en kommuniststat til å omfavne markedsøkonomien.

Laos er likevel fortsatt en ettpartistat og normale friheter og rettigheter er sterkt begrenset. Det er ingen pressefrihet, og utenlandske journalister må overholde strenge regler.