FUNNET I LIVE:  Redningsarbeidere bærer ut en skadet manns om ble funnet i live etter at den fem etasjer høye blokka kollapset, trolig som følge av en gasseksplosjon julaften. Foto: SCANPIX/REUTERS/Stringer  (UKRAINE)
FUNNET I LIVE: Redningsarbeidere bærer ut en skadet manns om ble funnet i live etter at den fem etasjer høye blokka kollapset, trolig som følge av en gasseksplosjon julaften. Foto: SCANPIX/REUTERS/Stringer (UKRAINE)Vis mer

19 drept da blokka eksploderte julaften

Graver etter overlevende. Mange savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

19 personer er så langt funnet døde etter at en boligblokk i Ukraina ble rammet av en eksplosjon julaften. Mange er savnet, og tallet på omkomne ventes å stige.

Eksplosjonen, som trolig ble forårsaket av en gasslekkasje, fant sted klokken 21.45 lokal tid i byen Evpatoria på Krim-halvøya ved kysten av Svartehavet.

Over 700 redningsmannskaper arbeidet torsdag med å få folk ut av ruinene av den fem etasjer høye boligblokken. Kraner og til sammen 90 maskiner er også satt inn i ryddingen av ulykkesstedet. Forholdene er vanskelige med temperaturer i nærheten av null.

Rescuers work at a shattered five-storey block in the Black Sea resort of Yevpatoria in the Crimea peninsula December 25, 2008. An explosion has destroyed the five-storey apartment building in southern Ukraine, killing at least 11 people, including a child, and at least 24 were missing, officials said on Thursday.   REUTERS/Stringer  (UKRAINE)
Rescuers work at a shattered five-storey block in the Black Sea resort of Yevpatoria in the Crimea peninsula December 25, 2008. An explosion has destroyed the five-storey apartment building in southern Ukraine, killing at least 11 people, including a child, and at least 24 were missing, officials said on Thursday. REUTERS/Stringer (UKRAINE) Vis mer

19 personer, blant dem to barn, er så langt bekreftet omkommet, men ukrainske myndigheter opplyser at minst 24 personer fremdeles befinner seg i ruinene av den sammenraste bygningen. 21 personer er hentet ut i live. Fire av de overlevende er fraktet til sykehus.

Stanser for å lytte

Med jevne mellomrom stanser redningsmannskapene arbeidet for å lytte etter overlevende i ruinene, men det eneste som høres, er mobiltelefoner som ringer under haugen med sement og glass når pårørende prøver å kontakte savnede slektninger.

I de første timene etter eksplosjonen forsøkte de som var fanget, å ringe ut for å få hjelp. Men disse telefonene opphørte ved middagstider torsdag, ifølge en talskvinne for myndighetene.

TOTALKOLLAPS:  Hele blokka har rast sammen. Foto: SCANPIX/ REUTERS/Stringer  (UKRAINE)
TOTALKOLLAPS: Hele blokka har rast sammen. Foto: SCANPIX/ REUTERS/Stringer (UKRAINE) Vis mer

Eksplosjonen skjedde på et tidspunkt på kvelden da de fleste av de 62 som bor i de 35 leilighetene i bygningen, ville vært hjemme, ifølge talsmann for katastrofemyndighetene, Ihor Krol.

- Det var et kraftig smell. Vi løp ut og så at halve bygningen var borte. Det var skriking, og et barn gråt, sa Sergej Jurtsjenko.

Russiske kondolanser

Både president Viktor Jusjtsjenko og statsminister Julia Timosjenko var torsdag på vei til ulykkesstedet med fly.

FANGET I RUINENE:  Det er fremdeles uklart hvor mange som befant seg i blokka da den eksploderte i går, men dødstallene stiger. Foto: SCANPIX/REUTERS/Stringer
FANGET I RUINENE: Det er fremdeles uklart hvor mange som befant seg i blokka da den eksploderte i går, men dødstallene stiger. Foto: SCANPIX/REUTERS/Stringer Vis mer

Den russiske presidenten Dmitrij Medvedev kondolerte og tilbød å sende mannskaper fra den russiske marineflåten i Sevastopol for å hjelpe. Et stort flertall av befolkningen på Krim er russere.

Det er ikke uvanlig med ulykker med gass i gamle og falleferdige boligblokker i de tidligere sovjetrepublikkene, ikke minst om vinteren når folk fyrer mer opp.

(NTB-Reuters-AFP)

EKSPLODERTE JULAFTEN:  Mye tyder på at det var en gasslekkasje som førte til den voldsomme eksplosjonen som la hele den fem etasjer høye boligblokka i ruiner. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / VASILIY BATANOV
EKSPLODERTE JULAFTEN: Mye tyder på at det var en gasslekkasje som førte til den voldsomme eksplosjonen som la hele den fem etasjer høye boligblokka i ruiner. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / VASILIY BATANOV Vis mer