<strong>KUNDENE FIKK BESØK:</strong>  Fordi polsk politi fikk fatt i hele kundelista til leverandøren av natriumnitritt til Anders Behring Breiviks bombe &mdash; fikk 85 av dem i går uventet besøk av polsk politi og sikkerhetstjeneste. FOTO: ASBJØRN SVARSTAD
KUNDENE FIKK BESØK: Fordi polsk politi fikk fatt i hele kundelista til leverandøren av natriumnitritt til Anders Behring Breiviks bombe — fikk 85 av dem i går uventet besøk av polsk politi og sikkerhetstjeneste. FOTO: ASBJØRN SVARSTAD Vis mer

19 kunder av Breivik-leverandør anholdt i Polen

Mistenkes for alt fra å ha planlagt å bygge bomber til uegnet oppbevaring av kjemikalier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): 19 polakker ble anholdt da polske sikkerhetstjeneste og politi i går foretok 85 husundersøkelser hos kunder av Ander Behring Breiviks kjemileverandør.

Polske myndigheter har nå gått gjennom alle computere til innehaveren av et polsk firma som selger kjemikalier over nett. PCene ble beslaglagt et par dager etter attentatene i Oslo, da det ble kjente at mannen hadde solgt små mengder kjemikalier til Anders Behring Breivik.

Pressetalskvinne Magdalena Mazur-Prus hos statsadvokaten i Wroclaw bekrefter overfor avisa Gazeta at den landsomfattende aksjonen kom som en konsekvens av etterforskningen som norsk politi ba sine polske kolleger om å sette i gang.

Generell etterforskning
- Vi har slått fast at innehaveren av det firmaet som solgte små mengder kjemikalier til Anders Behring Breivik drev med omsetning av substanser som kunne mikses sammen til eksplosiver eller brannteknisk materiale, sier Mazur-Prus til avisa.

Hun opplyser at 85 eiendommer ble ransaket. 18 eller 19 kunder ble anholdt og kan bli holdt i politiets varetekt for 48 timer — uten at de blir siktet for noen direkte lovbrudd. 

I henhold til polsk lov, blir saken etterforsket som en generell mistanke om at en kriminell handling kan ha skjedd, uten at det på forhånd er utpekt noen mulig gjerningsmann.

Rapport
Avisa Gazeta melder at det nå foreligger en sakkyndig rapport om 32-åringens vareutvalg og omgang med lover og regler - som dannet grunnlaget for at myndighetene,  med et stort antall medarbeidere fra politi, sikkerhetstjeneste og brannvesenet involvert, i går kunne slå til. 

Mistanken mot dem som fikk besøk av ordensmakten går på alt fra mulighet for å ha planlagt bygging av bomber, til at de rett og slett har oppbevart store mengder kjemikalier på steder som av sikkerhetsårsaker ikke er egnet.

Hyppige kunder

Etterforskningen ser på mulig brudd på en paragraf som handler om handel, besittelse og produksjon av sprengstoff.  Først og fremst kunder som ofte hadde handlet hos den aktuelle 32-åringen eller folk som hadde bestilt store mengder kjemi, ble i går undersøkt av polsk politi.

- Visste ikke
-Jeg kunne ikke vite at Anders Behring Breivik hadde planer om å bruke ingredienser fra mitt firma til å produsere en terrorbombe med, sa 32-åringen, da Dagbladet møtte ham i Wroclaw tre dager etter attentatene i Oslo. 

Mannen var sterkt nervøs og veldig opptatt av å understreke at han aldri hadde hatt direkte kontakt med Anders Breivik.

- Han sendte meg en mail i november i fjor. Da bestillingen tikket inn her, var det slett ingen alarmklokker som ringte hos meg. Natriumnitritt brukes gjerne som tilsetningsstoff for å bedre holdbarhetstida på kjøttprodukter. Aluminiumspulver er en vanlig komponent til for eksempel å herde overflaten på husmaling. Jeg mottok oppgjøret elektronisk.  Mer har jeg ikke hatt med saken å gjøre, uttalte 32-åringen.  

Stor kundekrets
Tre dager seinere skulle han møte i nytt avhør hos sikkerhetstjenesten. Han var på forhånd optimistisk, og mente at myndighetene hurtig ville levere tilbake de beslaglagte computerne hans. 

- Jeg har en stor kundekrets og jeg har ingen planer om å legge opp virksomheten, sa han den gangen.
Etter avhøret hos politiet har ikke mannen vært tilgjengelig på telefon.

Hjemmeside på norsk

Den gangen forsøkte 32-åringen å tone ned sitt norske engasjement.  Han framstilte seg sjøl som en fattig student, som fremdeles på bor på gutterommet hjemme hos mamma i ei blokk i en sliten forstad til Wroclaw. 

32-åringen er fremdeles ikke siktet for noen kriminelle handlinger.  Hvis han blir stilt for retten og tiltalt for brudd på de polske bestemmelsene om oppbevaring og omsetning av eksplosiver, risikerer han mellom et halvt år og åtte års fengsel.    
           
 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer