Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

19 land har spioner i Norge

Noen er her på lovlig vis, mens andre utgir seg for å være diplomater, journalister og forretningsfolk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

19 land har i dag spioner på norsk jord. Noen er her på lovlig vis, mens andre utgir seg for å være diplomater, journalister og forretningsfolk.

De som er her på lovlig vis, fungerer som bindeledd mellom Norge og sine hjemland. Dette kommer fram i rapporten «PST0910» fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- Dette er innfløkt. Hvor går grensen for lovlig og ulovlig innhenting av opplysninger. PST skal finne fram til dem som overskrider denne grensen, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Aftenposten.

Ifølge PST har de 19 landene som har etterretningspersonell i Norge, ulike interesser.

- Noen land er interessert i norsk teknologi, noen er interessert i norsk sikkerhetspolitikk og militære installasjoner, mens noen land er interessert i alt dette, sier Bernsen.

I tillegg er det land som driver flyktningspionasje, for å følge med på folk fra sine egne land som nå er i Norge.

Når det gjelder forholdet mellom USA og Norge, er det snakk om utveksling av informasjon etter gi og ta-prinsippet. Nupi-forsker Helge Lurås forteller at det er sensitivt å ettergå amerikansk aktivitet på norsk jord.

- Kartlegging av amerikansk aktivitet vil amerikanerne kunne oppfatte som en mistillitserklæring. Det kan stille norsk-amerikanske relasjoner i et annet lys. Dette er det store, politiske bakteppet i denne saken, sier Lurås.

Han mener dette kan forklare hvorfor USA har kunnet overvåke folk i Norge.

(NTB)