LUFTANGREP MOT HOVEDSTADEN: På bildet leter folk etter overlevende i ruinene av et hus i Jemens hovedstad Sanaa, etter et luftangrept fra den saudi-ledete koalisjonen i februar i år. Foto: AP/Hani Mohammed
LUFTANGREP MOT HOVEDSTADEN: På bildet leter folk etter overlevende i ruinene av et hus i Jemens hovedstad Sanaa, etter et luftangrept fra den saudi-ledete koalisjonen i februar i år. Foto: AP/Hani MohammedVis mer

19 meldes drept i saudisk-ledet bombing i Jemen - de fleste skolebarn

Omfattende drap på sivile kan stoppe milliardsalg av våpen til Saudi-Arabia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadige rapporter om nedslakting av sivile i Jemen har vakt sterke reaksjoner mot Saudia-Arabia. Landet ledet en arabisk militærkampanje mot opprørere som kontrollerer mye av det borgerkrigsrammede Jemen, deriblant hovedstaden Sanaa.

En rekke medier melder at ti skolebarn lørdag ble drept i et luftangrep mot en skole i Haydan-distriktet i det nordlige Jemen.

«8-15 år gamle»

«Det endelige tallet på skadde fra skolen i Haydan er 28 og 10 døde. Alle mellom 8-15 år gamle», skrev Leger uten grenser i en twitter-melding igår.

Ifølge britiske The Telegraph skjedde bombingen tidlig på morgenkvisten, da barn på sommerferie samlet seg til religionsundervisning.

Samme dag utslettet bombefly, ifølge New York Times, mye av familien til en rektor i Razih-distriktet, nær grensa til Saudi-Arabia. Avisas kilder er vitner og sykehusfunksjonærer.

I den første angrepsbølgen ble rektor Ali Okris kone og fire barn drept, da hjemmet deres ble truffet.

Deretter ble ytterligere fire slektninger drept i et nytt bombardement.

Skylder på opprørerne

Ifølge New York Times hadde en talsmann for koalisjonen, generalmajor Ahmed Asseri, ingen spesifikke kommentarer om lørdagens luftangrep.

I stedet skyldte han på Houthi-opprørerne som Saudi-Arabia bekjemper, og som nå kontrollerer store deler av det nordlige Jemen, og hovedstaden Sanaa.

«De fortsetter å lyve og si at sykehus og skoler er truffet fordi de kjenner til følsomheten i det internasjonale samfunnet», sa han ifølge New York Times, og hevdet at opprørerne bruker sivile installasjoner som kommando-sentraler.

Telegraph skriver at Saudi-Arabia avviser å ha noe ansvar for de drepte på skolen i Haydan, og siterer Asseri på at Jemens regjering hadde bekreftet at «det er ingen skole i dette området».

LETER ETTER OVERLEVENDE: Folk letter etter overlevende etter et luftangrep fra den saudi-ledete koalisjonen i september i fjor, i Jemens hovedstad Sanaa. Foto: AP/Hani Mohammed
LETER ETTER OVERLEVENDE: Folk letter etter overlevende etter et luftangrep fra den saudi-ledete koalisjonen i september i fjor, i Jemens hovedstad Sanaa. Foto: AP/Hani Mohammed Vis mer

Opprører amerikanerne

I USA har drap på sivile i Jemen opprørt både republikanske og demokratiske topp-politikere. Det kan få følger for blant annet et foreslått våpensalg til Saudi-Arabia for 1,15 milliarder dollar.

«Vi burde ikke forhaste oss med å selge dem avanserte våpen og fremme et våpenkappløp i Midt-Østen. Jeg vil arbeide med en toparti-koalisjon for å undersøke om det kan tvinges fram en avstemning for å blokkere dette salget» sier den republikanske senatoren Rand Paul ifølge U.S. News and World Report.

Det samme nettstedet skriver at den saudi-ledete koalisjonen ifølge FN i 2015 drepte 510 barn og skadet ytterligere 667 i Jemen.

Minst 6400 er ifølge FN drept i borgerkrigen i Jemen siden mars i fjor, og 2,8 millioner er drevet på flukt.

«Jeg mener at det saudiske militærets operasjonelle oppførsel i Jemen og drapene på sivile med USA-produserte våpen har skadet våre nasjonale sikkerhetsinteresser, og jeg vil fortsette å gå imot ethvert våpensalg som bidrar til deres operasjoner på den arenaen», sier den demokratiske kongressmannen Ted Lieu ifølge U.S. News and World Report.

Flyktet president

Saudi-Arabia startet luftangrepene i mars i fjor, da nabolandet Jemens sunnimuslimske president Abd Rabbu Mansour Hadi så seg nødt til å dra i eksil. Fram til da hadde Hadi søkt tilflukt i havnebyen Aden.

De saudi-ledete angrepene støtter regjeringslojale styrker i den jemenittiske borgerkrigen. De retter seg mot den shia-muslimske Houthi-militsen, som siden september 2014 har hatt kontroll over hovedstaden Sanaa.

I sommer har det pågått fredssamtaler i Kuwait, men disse brøt sammen i begynnelsen av august.

I stedet dannet houthi-opprørerne et nytt politisk råd som skal styre landet - til tross for at regjeringen til Abd Rabbu Mansour Hadi er anerkjent av FN og verdenssamfunnet.

PROVOSERENDE MØTE: En mindre del av nasjonalforsamlingen i Jemen har også i dag vært samlet i hovedstaden Sanaa. Foto: Mohammed Hamoud / Anadolu Agency
PROVOSERENDE MØTE: En mindre del av nasjonalforsamlingen i Jemen har også i dag vært samlet i hovedstaden Sanaa. Foto: Mohammed Hamoud / Anadolu Agency Vis mer

Omstridt parlamentsmøte

Lørdag var deler av nasjonalforsamlingen samlet for første gang på nesten to år. De møtende, omtrent en tredjedel av de valgte parlamentsmedlemmene, ga sin støtte til det nye, styrende rådet.

President Hadi fordømte møtet i kraftige ordelag.

- Uansett hva som skjer under dette møtet har det ingen lovlig virkning og kan ikke gjennomføres, sa presidenten fra sitt eksil.