1,9 mill. kroner makserstatning for etterlatte

BERGEN (Dagbladet): Etterlatte til omkomne i ferjekatastrofen på Ryvarden fyr vil kunne få et forsikringsoppgjør oppad begrenset til 1.890.000 kroner. Assuranceforeningen Skuld tilbyr de etterlatte advokatbistand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktør Kjell Toftesund i Skuld har samarbeidet med Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap (HSD) etter at tragedien ble kjent. I går ettermiddag deltok han i et møte med pårørende i Bergen.

Han sier at reglene for erstatningsoppgjør er regulert i internasjonale lover og den norske sjøloven.

Den internasjonale myntenheten SDR er utgangspunktet for beregning av erstatningsbeløp. Maksbeløpet er satt til 175000 SDR, og etter dagens kurser utgjør det ialt 1890000 kroner.

Ansvarsgrensen er satt så vidt høyt at det i dette tilfellet ikke vil bli konkurranse om et samlet ansvarsbeløp for alle som er blitt rammet.

Advokatbistand

- De etterlatte må dokumentere tap som følge av at deres nærmeste har gått bort i ulykken. Det gjøres blant annet ved beregning av tap på framtidig inntekt, sier Toftesund.

Skuld vil anbefale de etterlatte om å samle seg om en felles advokatbistand for oppgjøret, men de pårørende kan også velge egne advokater.

- De pårørende skal vite at regningen for advokatbistand vil bli dekket av oss, sier direktør Toftesund.

Skuld vil også sørge for å gi penger til etterlatte som får et akutt behov for økonomisk bistand.

- Totalvrak

Det er Bergens Skibsassuranceforening som har kaskoforsikringen for båten. Havaridirektør Jostein Egeland sier at de regner med at «Sleipner» er totalvrak og at det i utgangspunktet må betales ut forsikringsoppgjør i tråd med polisen som er avtalt med HSD.

- Vi vil avvente sjøforklaringen før vi foretar oss noe konkret i denne saken, sier Egeland.

Adm. direktør Arne Dvergsdal i HSD sier at det vil koste 60 millioner kroner å bygge en helt ny båt. Alle forsikringsavtaler er i orden, sier han.